Başkan Keçeci’den İstihdam Politikaları Değerlendirmesi

Başkan Keçeci’den İstihdam Politikaları Değerlendirmesi

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci istihdam politikaları ile alakalı yoğun gündem hakkında açıklamalar yaptı.

A+A-

Son zamanlarda istihdam politikalarıyla mühim değişikliklerin gündeme geldiği Türkiye’de işçi tarafı yoğunlukla kıdem tazminatını konuşurken işveren tarafı işsizlik fonu için kesilen primlerin oranının arttırılmasını gündeminde tutuyor.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da yer aldığı bir heyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek özellikle işveren tarafının endişelerini dile getirdi.

İstihdam politikaları ile ilgili yoğun gündem hakkında açıklama yapan Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Bugün yapılan çalışmalar ekonomik hayatımızın en önemli konusu olarak gördüğümüz işsizlik konusuna ilişkindir. Gittikçe yükselen oranlarıyla işsizliğin, önemli sorunlara neden olan toplumsal bir problem olduğu hepimiz tarafından kabul edilen bir gerçektir. Nitekim işsizlik için yapılan maddi yardımlar, işsizliğe çözüm yaratmıyor, sadece işsizliğin neden olacağı ekonomik problemlerin geçici olarak önüne geçmektedir. Diğer taraftan pandemi sürecinin yarattığı ekonomik sarsıntıda işçilerin işlerinden çıkarılmaması, yapılan maddi desteklerin ana fikri olmuştur. Dara düşen işverene devlet bir taraftan destek verirken diğer taraftan da istihdamdaki işçilerin işverene maliyet yüklemeden işten çıkarılmalarını önlemektedir.” dedi.

Etkisini Sıfırlayacak

İşsizlik fonu için kesilen prim oranlarında işveren payının arttırılmasının bu dönemde alınan önlemlerin etkisini sıfırlayacağını ifade eden Keçeci, “İşsizliğin iki önemli sebebi vardır. İlki işverenin yeni işçiye ihtiyaç duymaması, ikincisi de işçi maliyetinin rekabet koşullarında işvereni zora sokmasıdır. İşte tam bu noktada hükümetin işsizlik primlerini %3’ten %6’ ya çıkarması işsizlik için yapılan çalışmaları adeta sıfırlayıcı bir unsur olacaktır. Zira iş dünyasında genellikle ücretler net ücret üzerinden yapıldığından bu bedeller zaten işveren tarafından ödenmektedir. Bu nedenle uygulama nedeniyle işverenin işçilik maliyeti bir anda %3 gibi önemli oranda artmış olacaktır. Bu ise günümüz şartlarında işverene, rekabet şartlarında zorlandığı satışlarında ve üretiminde önemli bir engel teşkil edecektir ve işveren yeni istihdamdan kaçınacak; maliyetleri düşürmek için belki de işçi sayısında kesintiye gidecektir.” diyerek söz konusu uygulamanın hem gereksiz hem de zamansız olduğunun altını çizdi.

İşsizlik fonunun ilk çıkarıldığı zamanlarda kıdem tazminatına esas olacak bir fon olarak iş dünyasına tanıtıldığını belirten Keçeci, fonda toplanan ciddi miktarlara rağmen fonun kıdem tazminatına çözüm olmadığını dile getirdi ve ekledi: “Bugünlerde hükümet kıdem tazminatı sorununu farklı yöntemlerle çözmeye çalışmaktadır. Eğer bugün konuşulduğu gibi kıdem tazminatı hakkında ayrı bir fon kurularak yeni bir düzenleme yapılacaksa, bu düzenleme devreye girdiğinde işsizlik fonuna da gerek kalmayacaktır. Tüm bu düzenlemeler yapılırken cezanın yine işverene kesilmesi hem işveren haksızlık olacak hem de mevcut işsizlik sorunumuza çözüm olmayacaktır.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.