Başkan Kepenek’ten Dertli Üreticilere Destek

Başkan Kepenek’ten Dertli Üreticilere Destek

Geçen yıl tüccar tarafından kilosu 40 liraya alınan kirazın kilosunun bu yılki alım fiyatı 30 liraya düşünce, Honazlı kiraz üreticileri isyan etti.

A+A-

Girdi maliyetlerinin yüksekliği ile çaresiz kalan ve kirazın kilo maliyetini 23 lira olarak açıklayan üreticiler, seslerini duyurmak için Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ile birlikte basın toplantısı düzenlerken, devletten destek istedi.

Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, kiraz üreticilerinin isyanına kayıtsız kalmayarak, Honaz Belediyesi olarak üreticilerle birlikte bir şirket kuracaklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren kendi ürünlerini kendilerinin pazarlayacağını açıkladı. Bu karar üreticiler tarafından sevinçle karşılandı.   

Honaz Belediyesi Yaş Meyve Sebze Alım Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Honaz Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ramazan Erbil ve Honazlı kiraz üreticisi çiftçiler katıldı.

YELEK “BİRLİKTE HAREKET ETMELİ, KOOPERATİF YA DA ŞİRKETLEŞME YOLUNA GİTMELİYİZ”

Basın toplantısında ilk sözü alan Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, Honaz’da 15 bin dekar alanda 1500 çiftçinin kiraz üretimi yaptığını belirterek “Kiraz hasadına başladık. Geçen yıl 40 lira olan alım fiyatı bu kez 30 – 35 lira seviyelerine düştü. Üretim sürüyor. 1 kilogram kirazın bize maliyeti 23 lira. Gübre ve mazot başta olmak üzere tüm girdi maliyetleri zamlandı. Yevmiye fiyatı geçen yıl 120 lirayken, bu yıl 250 liraya kadar çıktı. Bir işçi günde 50-60 kilogram kiraz toplayabilir. Böyle olunca kiraz toplama maliyetimiz 5 lirayı buluyor. Bu yıl rakam neden 30 -35 liralara düştü bizde anlayamadık. Biz destek istiyoruz. Gece gündüz üretmeye devam ediyoruz. Artık ürettiğimizin karşılığını almak istiyoruz. Böyle giderse birçok Honazlı kiraz üreticisi bahçelerini sökecek. Biz bu giderleri karşılayamıyoruz. Birlik, kooperatif ya da şirketleşme yoluna gitmemiz gerekiyor. Hep birlikte hareket etmeliyiz. Hep birlikte güçlüyüz. Böylece ürünümüzü kendimiz pazarlayabiliriz. İhracatçı firmalarla da görüşeceğiz. Pazarlama işini üretenler olarak biz yapmalıyız” diye konuştu.

KEPENEK “HONAZLI HİÇBİR ÜRETİCİMİZ MAĞDUR OLMAYACAK”

Daha sonra konuşan Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ise üreticinin içinde bulunduğu durumu rakamlarla desteklediği konuşmasında “Mazot 26 lira oldu. Yevmiye 250 liraya çıktı, gübre 13 bin 250 lira oldu. Elektrik fiyatlarına zam geldi.  Kiraz geçen yıl 40 lira. Bu yıl 30 lira. Girdiler yüzde 300 artmış. Kiraz yüzde 25 düşmüş. Bu çiftçi nasıl üretecek? Nasıl satacak? Kirazın kilo maliyeti 23 lira. 30 liraya satacak olan üretici kalan 7 lira ile gelecek yılın planlamasını nasıl yapacak? Kiraz üreticisi sahipsiz. Devlet kiraz üreticisinin sorunlarına çare olmalı. Olmazsa biz belediye öncülüğünde bir işletme kurarak pazarlamaya hazırız. Bugün itibariyle düğmeye bastık. İlk adımımızı attık. Önümüzdeki yıl sizi birkaç kişinin iki dudağının arasından çıkan fiyata muhtaç etmeyeceğiz. Neden kaybeden hep üretici olsun. 1 saatte ürün toplanıyor. Ancak tam 12 ay o ürüne hazırlık yapılıyor. Serbest piyasanın bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler ekolünün artık üreticiyi ezen bir yapıdan destekleyen bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Her şey pahalanırken, kiraz fiyatları neden düştü? Honazlı üretici 17 bin ton ihracata kiraz gönderiyor. Ülkeye ve ilçe ekonomisine yüksek değerde katkı sağlıyor. Bizim başka yapacak işimiz yok. Şirket kurup gelecek yılın planlamasını şimdiden yapacağız. Artık Honazlı hiçbir üreticimiz mağdur olmayacak”  dedi.

ERBİL “HONAZ BELEDİYESİ İLE EL ELE ÜRETİME VE ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Ardından söz alan Honaz Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Ramazan Erbil ise yaptığı konuşmada “Birlik bugünler için var. Üye sayımız 25’e kadar düştü. Keşke bin, 2 bin üyemiz olsaydı da sesimiz daha gür çıksaydı. 25 üye ile ne yapabiliriz? İnşallah bugünden sonra Honaz Belediyesi ile el ele vererek daha da güçlü bir şekilde üretime ve üreticiye sahip çıkacağız” diye konuştu. 

ÇAVUŞOĞLU “HONAZ BELEDİYESİ DERMAN BELEDİYECİLİK ÖRNEĞİ İLE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK”

Basın toplantısında son sözü alan CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ise yaptığı konuşmada “Türkiye’de tarımla uğraşanların sayısı ilk kez 500 binden aşağı düştü. Çiftçilik yapmak çok zor artık. Üretemezsek yaşayamayız. Bunu pandemi döneminde daha iyi anladık. Üreticiye destek olunmalı ve önünü açmalıyız. Üretim planlaması yapılmalı. Honaz Belediyesi Derman belediyecilik örneği ile yola çıkarak gerekeni yapacaktır. Çiftçinin yüzünün güleceği bir ülke için doğru sistem şart. Siz üreticiler önce kendinize sahip çıkacaksınız. Birlik olmalıyız. Biz üzerimize düşeni yapacağız. Üreten insanları baş tacı yapmalıyız. Devlette bu işin arkasında olmalı. Bu birliktelik daha da güçlenmeli” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.