Başkan Muammer Al: Vahşi Sulama Terk Edilmeli

Başkan Muammer Al: Vahşi Sulama Terk Edilmeli

Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al kuraklıktan etkilenen tarımda yaşanılan sıkıntıları bir raporla açıkladı.

A+A-

Vahşi sulamanın bir an önce terkedilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Al, damlama sulama sistemlerinin tercih edilmesini belirtti.

Başkan Muammer Al raporunda:

“Bu yıl arpa, buğday fiğ, mercimek ve kekik gibi ürünlerimizde bölgesel olarak toprak yapısının su tutma özelliğine göre %35 ile %55 arasında ürün kaybımız oluşmaktadır. Hatta bu kuraklıktan dolayı görülen ürün kaybı, özellikle kekik alanlarında önünüzdeki yıl da etkisini gösterecektir Kuraklık sebebiyle derin kuyu sulaması yapan çiftçilerimizden aldığımız bilgilere göre yer altı sularında azalma görülmektedir. Örneğin önceki yılda yer altından 100 metreden çıkarılan su, şimdilerde130 ile 140 metrelere kadar ulaştığı bildirilmektedir Bu da sudaki azalmanın en açık göstergesidir. Bir de gölet ve barajlardaki suların azalması söz konusudur.

Sularda hızlı bir azalma var ve bunun sebebi öncelikle vahşi sulamadır. Tedbir olarak acilen vahşi sulamanın son verilmesi ve bir an önce damlama suya geçilmesi gerekmektedir. Bir diğer konuda, gölet ve baraj sulamalarında acilen saat sistemine geçirilmesi, suyun hor kullanılmasını önlemek için önem arz etmektedir.”

Kaynak: buldandayasam.net

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.