Bayramda Sağlığınızdan Olmayın!

Bayramda Sağlığınızdan Olmayın!

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Şenay Topsakal vatandaşları Ramazan sonrası yemek tüketimi konusunda uyardı.

A+A-

Ramazan Bayramına çok az süre kaldı. Halkımız,  30 gün süren ramazan ayı boyunca sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek tüketti ve bayram hazırlıkları başladı. Milletimizin misafirperverliği ve bayram coşkusu tartışılmaz bir gerçek ancak bu bayramda uzun süren ramazandan sonra aniden aşırı yemeye geçmek sağlığımızı tehlikeye atabilir.

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Şenay Topsakal hastalarımızı bu konuda uyararak açıklamalarda bulundu; Pandemi ve 1 ay süren ramazan süresince hastalarımızın yeme alışkanlıklarının değiştiğini ve kilo almaya daha yatkın hale geldiklerini görüyoruz. Bu sebeple bayramdan başlayarak bundan sonraki süreçte aşırı yemekten kaçınılmalı ve hareketsiz kalınmamalıdır. Yemekler az ve sık öğünler olarak alınmalı, hızlı yemekten özellikle kaçınılmalıdır. Kahvaltı alışkanlığına geri dönülmeli ancak kahvaltıda ekmek dilimleri küçültülmeli ve tatlılardan uzak durulmalıdır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Yüksek kalorili içecekler yerine, su tüketimi artırılmalı, gece yeme alışkanlığı terkedilmelidir.

Bayramda diyetin bozulmaması gerekmektedir.

Özellikle diyabet hastalarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız bayramda aşırı tatlı tüketmekten kaçınması gerekmektedir. Kalp ve böbrek hastaları, diyabet ve kilolu hastalarımız gibi diyet yapması gereken tüm hastalarımızın bayramda diyeti bozmamaları gerekmektedir. Mümkünse evde yapılmış az şekerli tatlılar tüketilmeli, büyük porsiyonlardan kaçınılmalı ve şeker hastaları için tatlandırıcılı ya da şekersiz ikramlar hazırlanmalıdır. (meyveler, evde yapılmış meyve suları, ayran…).Aşırı sıcak ve ağır yemekler sağlığımız açısından risk oluşturmaktadır. Çay, kahve fazla tüketilmemeli uykuya önem verilmeli aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmalıdır ve ilaçlar  kesinlikle aksatılmamalıdır gibi uyarılarda bulunarak herkesin bayramını kutladı.

Başhekim Prof. Dr. Selçuk Yüksel ise tüm halkımızın sağlıklı, huzurlu ve sevdikleriyle birlikte bayramlar geçirmelerini dileyerek tüm hasta, hasta yakınlarının Ramazan Bayramını kutladı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.