Bin ailenin geçim kaynağı

Bin ailenin geçim kaynağı

Çal yöresinde bin ailenin geçim kaynağı olan bamyanın hasadına başlandı.

A+A-

Bölgede meşhur Hançalar bamyası olarak bilinen ürünün hasadı için çiftçiler sabahın erken saatlerinde tarlaya giriyor. Çiftçilerin tarlada yaş bamyanın kilogramı 6 liraya, halde toptan olarak 4-5 liraya verdikleri bamyanın fiyatı 7-9 liradan tezgâhlarda yerini alıyor. Bölgede yaklaşık bin çiftçi ailesinin geçimini sağlayan bamyanın yaşının kilogramı 4-5 liradan kurusu ise 60-80 lira aralığında satılıyor.

 

Bölgede bamya üretimi yoğun olarak Alfaklar, Hançalar, Akkent, Selcen ve Bahadınlar mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 3 bin dekarlık alanda yapılıyor. Havaların serin gitmesinden dolayı çiftçiler bamya hasadının 15 gün gecikmeli başladığını söyledi. Bamya üretiminin zahmetli, bir o kadar da sabır isteyen bir iş olduğunu, Çal bamyasının yoğun olarak kuru tüketilen bir ürün olduğunu belirten bamya üreticisi Havva Çiftçibaşı, “Her gün sabah erken saatlerde tarlalardan toplanan bamyalar, kurutmak için her gün iplere dizilmektedir. Hançalar bamyasını sıcakta toplamak verimli olmaz. Sabah serinliğinde tarlaya gireriz. Bu sene verimimiz çok iyi. Fiyatların da iyi olacağından umutluyuz. Bamyaları kuruttuktan sonra yurtdışında yaşayan kişilerden büyük talep olur. Bamya eldivensiz toplanmaz. Tüylü olduğu için kaşındırır. Bamya atlamak sabır gerektirir” diye ifade etti.

 

Bamya ile geçimini sağlayan Hüseyin Urcu, tarım makineleriyle hasadı yapılamayan bamyanın hasadının çok zor olduğunu belirterek, “Toplaması oldukça zor ve zahmet isteyen bamyanın hasadında genellikle kadınlar yapıyor.  Bamya da verimin artması için havaların sıcak olması lazım ki bir iyi kaliteli ürün alalım. sezonun ilk bamyasını hasadı başlayalı birkaç gün oldu. Havaların serin olması hasat gününün gecikmesine neden oldu. Eylül ayının ilk haftasına kadar bamya hasadımız devam edecektir. Bamyamızın özelliği küçük olmasıdır. Bu özelliğini koruması için gün aşırı hasat yaparız. Yoksa ürün tohuma kaçar yani büyür” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.