"Bizim Bakkal"ın Kapanmaması İçin Almanya Ayakta

"Bizim Bakkal"ın Kapanmaması İçin Almanya Ayakta

Berlin’in Kreuzberg semtindeki 28 yıllık küçük bakkal dükkanının kapanmaması için semt sakinleri ayaklandı.

A+A-

Mahalle dokusunu korumak amaçlı dayanışmaya bazı siyasetçiler de destek veriyor

Sayıları her hafta artıyor

 

Almanya’nın başkenti Berlin’in Kreuzberg semtindeki Türk bakkalının kapanmaması için semt sakinleri önceki akşam yine toplandı. Sayıları 300-350 kişiyi bulan kalabalık, Ahmet Çalışkan’a ait 28 yıllık küçük dükkanın önünde eylem yaptı. Birkaç haftadır süren bu eylemlere, kucağında bebeği bulunan anneler, çocuklar, okulundan dönen gençler, ev kadınlarıı, çevre esnafı ve politikacılar katılıyor. Önceleri 15-20 kişi olan grup giderek büyüyor.

 

En büyük destek Almanlardan...

 

Eyleme katılanlar arasında farklı kökenden göçmenler bulunsa da, çoğunluğu Almanlar oluşturuyor. Herkesin ortak amacı, mahallelerinin dokusunun bozulmasını önlemek. Büyük yatırımcılara karşı kendi yaşam alanlarını korumak. Bizim Bakkal’ın önünde toplanan grup müzik eşliğinde önce şarkılar söyleyip dans etti. Ardından kurulan  standlardan yemek yedi. Kurulan serbest kürsüde, dileyen çıkıp konuştu, mahalle kültürünün önemine dikkati çekti.

 

Emlak spekülatörleri devrede

 

Çocukluğunun geçtiği mahallenin sakinleriyle birlikte olmak için geldiğini söyleyen Sosyal Demokrat Parti milletvekili Cansel Kızıltepe, “Kreuzberg tarihsel olarak dayanışmanın gösterildiği bir semt. Ancak son zamanlarda büyük yatırımcılar buraya gözünü dikti. Kiralar arttı. Burada uzun yıllar yaşayan dar gelirliler evlerden çıkmak zorunda kaldı. İnsanlar bakkala sahip çıkarken aynı zamanda mahallerinin kültürüne ve dokusuna da sahip çıkıyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.