Bu Bir Fiyaskodur...

Bu Bir Fiyaskodur...

1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi gerekirken defalarca ertelenen ve ancak 11 ay sonra yapılan düzenleme ile 112 çalışanlarına yemek yardımının nakdi verilmesi hususu hayata geçmiştir. A1, A2 ve C tipi Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları ile İl Ambulans Ser

A+A-

Attıkları imzaya sahip çıkmayan ve 9 aydır çalışanların mağdur edilmesine ses çıkarmayıp, idare ne yaparsa kabulümüzdür diyen malum-sen yüzünden 112 çalışanları 9 aylık hak kaybı yaşamışlardır.

9 ay 112 çalışanları, nakdi yemek kanuni zorunluluk olmasına rağmen bakanlığın işgüzarlığı, memur-sen’e bağlı sağlık-sen’in de Bakanlığa gık bile dememesinden dolayı nakdi yemek yardımından yararlanamamışlardır.

Bunun hesabını vermesini istediğimiz ama çalışanlardan bir özür bile dilemeyen bu sendikanın bugün hala utanmadan 112 çalışanlarına yemek yardımı kazanımımız hayırlı olsun demeleri ise adeta çalışanlarla alay etmektir.

Kıymetli Basın Mensupları;

Yürürlüğe konan 112 çalışanlarına yemek düzenlemesine baktığımızda ortaya bir müjdenin kazanımın olmadığı çok açık bir şekilde durmaktadır.

Çünkü, düzenlemeye göre 112 çalışanlarının nakdi yemek yardımı döner sermayeden karşılanacaktır. Bu düzenleme ile döner sermayelere ek yük binecek ve bir anlamda çalışanın bir cebinden alınıp diğer cebine bu nakdi yardım konulacaktır. Kamuda nakdi yemek yardımı alan tüm memurlar bunu genel bütçeden almaktadır. Sağlık müdürlüğünde yemek yiyen arkadaşların yemek ücreti için ödedikleri katkı miktarı kadar belirlenen oranda genel bütçeden pay aktarılıyordu. Ama 112 çalışanlarının nakdi yemek yardımı döner sermaye bütçesinden karşılanacak. Zaten eriyip giden ve yok olan döner sermayede ne varda ne verilecektir anlamak mümkün değildir.

Düzenlemenin bu haline bakıldığında malum yetkili-sen’in idare adına önemli bir kazanımı olduğu hususunda hiçbir şüphe yoktur. Bu hal çalışana bir şey kazandırmaktan çok neredeyse idareye hiçbir şey vermeden yemek ücretlerini nakdi ödeme imkanı sağlamaktadır.

Yapılan düzenlemeye göre aylık nakdi yemek yardımı 195 tl’yi geçemeyecektir. Bir 112 çalışanı ortalama ayda 8 nöbet tutsa bu günde 3 öğün yemekten toplamda 24

öğün yemek yapmaktadır. En yüksek bedel olan 195 tl ödense bile bir öğün için verilecek ücret 8 TL’dir. Kazanım ve müjde diye ortada dolaşanlar 8 TL’lik bir öğün yemek parasından çok mu memnunlardır ? 8 TL’ye yemeğin hangi lokantada yenileceğini de gösterebilecekler midir?

Kısacası bu düzenlemeyi bir kazanım veya müjde gibi gösterenler neye imza attıklarını bilmeyenlerdir. İdarenin 11 aydır yapmadığı düzenlemede hesap sormak yerine hayırlı olsun diye bilme aymazlığını gösterenlerdir. Bunlar yüzünden de çalışanlar kaybetmektedirler. Biz bu düzenleme ile ilgili hukuki girişimlerde bulunacağız. 112 Çalışanları da bunlardan hesap sormalıdırlar. Çalışanın karşısına çıkmaya pek cesaretleri yoktur o yüzden karşılaşmayabilirler ama bunlara 1 dakikadan bile fazla üye olarak kalmak çalışanın kendine verdiği en büyük zarar olacaktır. Bunlara hala üye olan 112 çalışanları varsa kendileri bir an önce gereğini yapmalıdırlar.

 

Rayif KURŞUNOĞLU

Türkiye Kamu Sen Denizli İl Temsilcisi

Türk Sağlık Sen Denizli Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.