Bu Haber Okunmaya Değer...

Bu Haber Okunmaya Değer...

Gençlerden yapılan kan nakli uzun yaşamın sırrı olabilir

A+A-

 

Gençlerden yapılan kan naklinin uzun yaşamın sırrı olabileceği keşfedildi. Bu keşifle ileri yaşlarda görüş kaybı, kalp hastalıkları, diyabet ve kanserde payı bulunan yaşlı hücreleri temizlenebileceği belirtildi.

Washington Üniversitesi'nden araştırmacıların başını çektiği bir grup ABD'li araştırmacı, genç farelerin kanında bulunan ve eNampt adı verilen bir enzimin, daha yaşlı kemirgenlerde yaşam süresini yüzde 16 uzattığını keşfetti.

Cell akademik bilim dergisinde yayımlanan makalenin yazarlarından Dr. Shin-ichiro Imai araştırma hakkında şunları söyledi:

"Sağlıklı yaşlanmaya yönelik tamamen yeni bir yol keşfettik. Genç farenin kanından eNampt'ı alıp yaşlı farelere verdiğimizde yaşlı farelerin sıhhatinde kayda değer -fiziksel aktivite artışı ve daha iyi uykuyu da içeren- iyileşmeler görmemiz kayda değer."

Araştırmacılar bir grup fareye ağız yoluyla enzimi verirken başka bir kontrol grubuna sadece tuzlu su çözeltisi verdi ve iki grup arasındaki "dramatik" ölçüde farklar bulundu.

Yazarlara göre enzimin verildiği hayvanlar insülin hormonunu daha etkili şekilde üretti, gözleri daha sağlıklı oldu, hafıza testlerinde daha iyi performans gösterdiler, çarkta daha uzun süre koşabilirdiler ve "daha kalın ve parlak kıllar" büyüdü.

Kontrol grubundaki farelerin hiçbiri 2,4 yıldan fazla yaşayamazken, eNampt uygulanmış bir fare 2,8 yıl sonra makalenin yazım sürecinde hala hayattaydı.

Fazladan yaşam süresi kandaki eNampt seviyeleri ölçülerek doğrudan öngörülebildi.

Bulgular "anti-senolitik" tedavi araştırmaları içinde umut verici yeni bir yol açmaya aday.

Tedavi ileri yaşlarda görüş kaybı, kalp hastalıkları,diyabet ve kanserde payı bulunan yaşlı "zombi hücreleri" temizlemeyi hedefliyor.

Her yaşam formu için çok temel bir gereklilik olduğu için şekerler ve oksijeni enerji molekülü ATP'ye dönüştürmek için gerekli seviyelerde içeriğin bulunmasını garantileyen yardımcı süreçler evrimleşti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.