Bu iller arasında Denizli var mı ?

Bu iller arasında Denizli var mı ?

Bilim Kurulu Üyesinden korona virüs uyarısı: İşte en riskli şehirler!

A+A-

Koronavirüs salgınındaki en riskli şehirleri açıklayan Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Mehmet Doğanay, “En riskli bölge İstanbul’dur, ikinci sırada Ankara vardır, üçüncü sırada İzmir vardır, Antalya vardır. Van vardır, İran meselesi nedeniyle” dedi.

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Mehmet Doğanay, salgın için en riskli şehirlerin İstanbul, Ankara ve İzmir olduğunu belirterek; 'vakalar kontrol edilemeyecek bir sayıya ulaşılırsa farklı tedbirler düşünebilinir.’ dedi. Tarafsız Haber Ajansındsan Mehtap Gökdemir'e konuşan Prof. Doğanay, “korona”dan korunmak için neler yapılması gerektiğini, alışverişte dikkat edilmesi gerekenleri, virüsün etkisinin ne zaman azalacağını anlattı.

Prof. Doğanay, şunları söyledi:

“Bu yeni bir virüs, Aralık ayında çıktı Wuhan’dan çıktı, Çin’e yayıldı. Ondan sonra dünyaya yayıldı, bize kadar geldi. Başlangıçta çok hafif bir seyri var, böyle 8-10 gün kadar devam eden veya biraz daha uzun devam eden bir yayılma dönemi var. 3 vaka 5 vaka böyle azar sayı giderken bakıyorsunuz ondan sonra bir patlama oluyor.

“BU VİRÜS GRİP GİBİ YAYILIYOR”

Grip gibi yayılan bu virüs solunum yollarıyla bulaşıyor. Önlemlerde bu yönde. Ellerin bol bol yıkanması, hapşırırken, öksürürken yapılacaklar vs. Önlemler sayesinde enfeksiyonun Türkiye’ye girişi gecikti. Bu başarılı bir durumdur.

“İKİ HAFTALIK DÖNEM ÇOK ÖNEMLİ”

Virüs kişiden kişiye ve kapalı alanlarda bulaşıyor. Bizim şansımız Mart’ın sonuna yaklaşmamız. Bu iki haftalık dönem çok önemli. Havalar ısındıktan sonra insanların kapalı ortamda bulunma oranları ne kadar düşerse enfeksiyon oranı da azalacaktır.

“VAKA SAYISI NİSAN’DA AZALACAKTIR”

Vaka sayısı Nisan ayında havaların ısınması ile mutlaka azalacaktır. İnsanlar AVM'lerden çıkacak, evler daha çok havalandırılacak, kapalı mekanlarda durma oranı da azalacak. Bu da virüsün azalmasını sağlayacak. Yani Nisan ile beraber güneşin görülmesiyle, etrafın kurumasıyla azalacak.

“YAŞLILARDA AĞIR SEYREDİYOR”

Bu virüs yaşlıları ağır bir şekilde etkiliyor. Yaşlılarda ölümcül seyrediyor. 80 yaşın üstündeki ölüm oranı oldukça yüksek. Çocuklarda ise hafif seyrediyor.

“HAZİRANA DOĞRU NORMAL HAYATA YAKIN BİR DÖNECEĞİMİZİ ÖNGÖRÜYORUM”

Hazirana doğru hemen hemen normal hayata yakın bir şeye döneceğimizi öngörüyorum. Acaba bu ‘korona’ da aynen grip gibi az sayıda enfeksiyonla devam edecek mi diye bir öngörümüz var. Benim kanaatim gelecek sene Kasım ayından itibaren havalar soğudukça yine Covıd-19 devam edecektir ama vaka sayısı oldukça azalacaktır.

EN RİSKLİ İLLER

En riskli bölge İstanbul’dur, ikinci sırada Ankara vardır, üçüncü sırada İzmir vardır, Antalya vardır, bu kalabalık şehirler. Van vardır İran meselesi nedeniyle. Dolayısıyla buralarda kontrol edilemeyecek bir vaka sayısına ulaşılırsa farklı tedbirler düşünülebilinir.

AVRUPA’DA NEDEN YÜKSEK?

Avrupa’nın nüfusu yaşlı olduğu için ölümler biraz daha fazla olacak gibi görünüyor.

BİR KİŞİ KAÇ KİŞİYE BULAŞTIRIYOR?

Bu artarak gidiyor. Mesela bir kişi iki kişiye bulaştırdığı zaman iki kişi 10 kişiye bulaştırıyor, ondan sonra rakam çok artıyor.

PARADAN VİRÜS GEÇER Mİ?

İnsanın en kirli yeri elidir, el her yere dokunur. Paraya kim dokunuyor. Size gelinceye kadar kaç tane elden geçiyor. Hele biri aksırarak öksürerek size verdiyse siz direkt risk altındasınız. Bir şeye dokunduğunuz zaman elinizi ağzınıza burnunuza yüzünüze gözünüze götürmeyeceksiniz.

ALIŞVERİŞTEN SONRA NE YAPACAĞIZ?

Alışveriş yaptınız, dışarı çıktınız, trabzanlara dokundunuz, raylı sistemde, otobüste sağa sola dokundunuz, elinizi yüzünüze dokunmadan sabunlu suyla elinizi yıkacaksınız, yüzünüzü yıkayacaksınız. Temasla insana enfeksiyon bulaşabilir, sağa sola gittiniz, alışveriş yaptınız, geldiniz, paketlerinizi koydunuz, elinizi yüzünüzü yıkayacaksınız. Çok basit tedbirler. Bu el hijyene uymak lazım. Aksıran öksüren insanlara yaklaşmayacaksınız.

NE YİYECEĞİZ?

Dengeli beslenme. Bu mevsimde havalar soğuk hala C vitamini yani günde bir portakal yerseniz C vitamini ihtiyacınızı karşılarsınız. Günde en azından bir elma bir portakal tüketirseniz C vitaminini karşılarsınız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum