Bu Paralar Kimlere Aktarılıyor?

Bu Paralar Kimlere Aktarılıyor?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk Cumhurbaşkanı Yardımcısının ve Sağlık Bakanının cevaplaması için 2 ayrı yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.

A+A-

İlk yazılı soru önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik ve Denetim Raporunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na ilişkin incelemelerde ortaya çıkan 4.005.030 TL görev zararını , Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan 700.000 TL Tutarındaki Transferleri  ve ihale yapılmadan doğrudan alım yöntemiyle temin edilen mal ve hizmetlerin %10’luk limiti aşma sebebini sordu .
Öztürk RTÜK konusundaki yazılı soru önergesinde şu soruları sordu:

1- RTÜK tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarının önemli bir bölümünün;
- İhale yapılmadan doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesinin gerekçesi nedir?
- Hangi hizmet ve mal alımında doğrudan alım yöntemine başvurulmuştur?
- Doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alınan firmalar ne şekilde tespit edilmiştir?
- Hangi firmalardan doğrudan alım yöntemiyle mal ve hizmet alımı yapılmıştır?

2- RTÜK tarafından, “Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara Yapılan Transferler” kapsamında yapılan 700.000 TL’lik bağış ve/veya yardımlar;
- Hangi kuruluş ya da kuruluşlara yapılmıştır?
- Bu kapsamda transfer yapılacak kuruluş ya da kuruluşlar ne şekilde tespit edilmiştir?
- Bu transferler kapsamında hangi kuruluşa, ne kadar ödeme yapılmıştır?

3- Sayıştay Raporunda yer alan tespitler kapsamında RTÜK’ün 4.005.030 TL’lik görev zararı hangi gider kalemlerinden oluşmaktadır?

4- 2012 yılından sonra göreve başlayan Üst Kurul Üyelerine yapılan aylık ücret ve harcırah ödemeleri toplam tutarı ne kadardır?
- Hangi Üst Kurul Üyesine, ne kadar harcırah ödenmiştir?
- 2018 ve 2019 yıllarında, RTÜK Üyelerine, 375 Sayısı KHK Hükümlerine uyulmadan yapılan fazla ödeme tutarı ne kadardır?
- Hangi gerekçeyle Üst Kurul üyelerinin ücret ve harcırahlarına fazladan ödeme yapılmıştır?

2. SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk hazırladığı 2. Yazılı soru önergesinde ise Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda, “Turistlere Verilen Sağlık Hizmetlerinden Doğan Alacakların Takip ve Tahsil İşlemlerinin Gerçekleştirilememesi” konusunu Sağlık Bakanına sordu ;

1- Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı’nın borç bakiyesinde yer alan 51.1 milyon TL borç kapsamında ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler”in sayısı ne kadardır?

2- Ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler” hangi ülkelerin vatandaşıdır? Bu kişilere verilen sağlık hizmeti kapsamında, ülke ve yapılan harcama tablosu ne şekilde gerçekleşmiştir?

3- Sayıştay’ın tespitlerine göre ücret ödemeden sağlık hizmeti alan “yurtdışı gerçek kişiler” arasında kaç hastanın ülkesiyle sağlık alanında mütekabiliyet anlaşmamız bulunmamaktadır? Bu hastalar hangi ülkelerin vatandaşlarıdır?

4- Sayıştay Raporu doğrultusunda; “Yurt içi Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı”n da belirlenen 63 milyon 532 bin TL borç bakiyesinin ne kadarlık tutarı yabancı uyruklu hastalara yapılan tedavi giderlerinden oluşmaktadır? Bu kapsamda yer alan yabancı uyruklu hastalar, neden yurtiçi gerçek kişiler olarak kaydedilmiştir? Bu kapsamda tedavisi yapılan yabancı uyruklu hasta sayısı ne kadardır?
5- Ülkemizde yaşayan Suriye uyruklu hastaların tedavi hizmetlerinden doğan borçları, “Yurtiçi Gerçek Kişiler Alacaklar Hesabı”nda mı, “Yurtdışı Gerçek Kişiler Hesabında” mı değerlendirilmektedir?
6- “Yurt İçi Gerçek Kişilerden Alacaklar Hesabı”nda belirlenen 63 milyon 532 bin TL’lik borç bakiyesinin Suriye uyruklu hastaların ücretsiz tedavisinden kaynaklandığı iddiası doğru mudur?
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.