Buldan’da 88 yıllık mezbaha yeniden faaliyete geçiyor

Buldan’da 88 yıllık mezbaha yeniden faaliyete geçiyor

Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda 1935 yılında çıkartılan nizamnameye uygun olarak yapılan ve bölgenin ilk modern mezbahalarından biri olan Buldan Mezbahasının açılışı için geri sayım başladı

A+A-

Hem kent belleğini yeniden canlandırmak hem de ilçe hayvancılığının gelişmesine katkı sunmak amacıyla başlatılan çalışmaların son aşamasına gelindiğini belirten Başkan Şevik, 88 yıllık mezbahanın Ocak 2024’te yeniden faaliyete geçeceğini açıkladı.

 

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, gerçekleştirdiği restorasyon ve sokak sağlıklaştırması projeleriyle bir taraftan ilçenin tarihi, kültürel, sosyal ve mimari değerlerine sahip çıkarken diğer taraftan tarihi endüstriyel yapıları da yeniden ekonomiye kazandırmaya devam ediyor.

Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda 1935 yılında çıkartılan nizamnameye göre uygulanan ve İller Bankası’nın ilk tip projelerinden olduğu bilinen ve 1936 yılında eski belediye başkanlarından Talat Tarakçı döneminde inşa edilen Buldan Mezbahası, İzmir, Aydın, Tire ve Ödemiş mezbahalarıyla birlikte inşa edilen bölgenin 5. Mezbahası olma özelliği taşıyor.

Mezbahanın yeniden ilçe ekonomisine kazandırılması ve bölge hayvancılığına katkı sağlamak amacıyla başlanan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Şevik’e İmar ve Şehircilik Müdürü Ekrem Uludağ ve Fen İşleri Müdürü Adil Cabaroğlu eşlik etti.

Eksikliklerin bir an önce giderilmesi konusunda birim müdürlerine talimat veren Başkan Şevik, mezbahanın 2024’in ilk ayında ocakta faaliyete geçeceğini açıkladı. Başkan Şevik, “Buldan Mezbahası, İller Bankası’nın ilk tip projelerinden ve Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda hazırlanan nizamnameye göre inşa edilen Türkiye’nin ilk modern mezbahalarından biri. Bu nedenle burası bizim için çok önemli. Burasının restorasyonu ile hem ilçemizin kent belleğini yeniden canlandırmış olacağız hem de yalnızca ilçemizin değil bölge hayvancılığının gelişmesine önemli katkı sunmuş olacağız” dedi.

MEZBAHA YOLU VE KAVŞAĞI DÜZENLENECEK

Başkan Şevik, ayrıca mezbaha yolunun da genişletileceğini açıkladı. Yol ve kavşakta incelemelerde bulunan Başkan Şevik, yolun bir bölümünün genişletilmesi ve kavşak düzenlemesi için ekiplerine talimat verdi. Mezbahanın açılmasıyla birlikte yolun daha işlek hale geleceğini vurgulayan Başkan Şevik, “Mezbaha ve TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla bölgede insan ve araç sirkülasyonu artacaktır. Mezbaha açılışı gerçekleştirilmeden yol çalışmasını tamamlamayı düşünüyoruz” diye konuştu. Başkan Şevik, geçtiğimiz yıl Meyele Yolu’nun mezarlık kavşağında gerçekleştirilen düzenleme ile araç trafiğinin rahatlatıldığını, olası kazalarında önlenmiş olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.