Büyük Zorluklarla Mücadele Eden Öğretmenlerimiz

Büyük Zorluklarla Mücadele Eden Öğretmenlerimiz

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, öğretmenlerin ve eğitim sisteminin sorunlarına değindi.

A+A-

24 Kasım'ın Millet Mekteplerinin açıldığı gün ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Başöğretmenlik unvanının teklif edildiği, kendisinin de severek kabul ettiği gün olduğunu belirten Mahir Akbaba, "Bugün millet olarak en iyi bildiğimiz kavramlar, büyük rehberimiz Başöğretmen Atatürk’ün bize öğrettikleridir. Cumhuriyettir, demokrasidir, kadın erkek eşitliğidir, laikliktir, devrimciliktir. Bunu gelecek kuşaklara aktaran ise Başöğretmen Atatürk’ün izinde ilerleyen öğretmenlerdir. Bu anlamlı günde görevi başında şehit düşen, hayatını kaybeden öğretmenlerimizi ve Cumhuriyetimizin kurucusu, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha minnet ve saygıyla anıyorum. Büyük zorluklar altında mesleklerini sürdüren öğretmenlerimizin, bütün eğitim emekçilerinin öğretmenler gününü kutluyorum" dedi.

Bütçeden eğitime ayrılan payın AKP iktidarında en düşük seviyeye geldiğini öne süren Akbaba, " 2019'da MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 16 yıllık AKP iktidarı döneminin neredeyse en düşük seviyesine geldi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye ülkeleri ve partner ülkeleri kapsayan 2015 yılına ait araştırmaya göre OECD ülkelerinin, ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci başına yaptığı toplam eğitim harcaması Türkiye’nin 2 buçuk katı. Onların bir öğrenciye yaptığı harcamayı, biz iki buçuk öğrenciye yapıyoruz. Peki gelecek nesiller bu ülkelerle ekonomide bilimde, sanatta nasıl rekabet edecek? TÜİK verilerine göre en üst gelir grubunun eğitim harcaması, en alt gelir grubunun eğitim harcamasının yaklaşık 25 katı. Bu politikalar devam ettiği sürece bu uçurum daha da artacaktır. Yoksul ve dar gelirli ailelerin çocukları altyapısı ve fiziki donanımı yetersiz, branş öğretmeni açığı olan, derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğu okullarda eğitim görmeye devam ediyor. Sayısız üstün nitelikli çocuk olanaksızlıklar içerisinde yok olup gidiyor" diye konuştu.

Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklamalarına göre 92 bin öğretmen açığı olduğunu ifade eden Akbaba, "Buna karşın on binlerce öğretmen atama beklemektedir. Öğretmenler atanamadığı için intihar etmektedir. Bu gerçekten içimizi yakan bir tablodur. Eğitiminden, ekonomiye, sağlıktan, tarıma, ülkenin sorunlarını çözecek reçete Atatürk'ün; 'Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz' sözlerinden hareketle, eğitimi partiler üstü görmeli ve bir ideolojinin arka bahçesi olarak gören anlayışı bir kenara bırakarak, köklü değişikler yapmalıyız. Bir an önce öğretmenlerin özlük haklarını yükselterek, atama bekleyen öğretmenlere kadro vererek işe başlamalıyız. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, sosyal demokrat bir anlayışla, çocuklarımızı ve ülkenin geleceğini emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin sorunlarının çözüldüğü bir ülkede, öğretmenler gününü hakkıyla kutlayacağımıza inanıyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.