Büyükşehir Tarihe Dokunuyor

Büyükşehir Tarihe Dokunuyor

Çivril’deki Mavi Konak’ta restorasyon çalışmaları başlatmış olan Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), tarihi bir değere daha can veriyor.

A+A-

Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB), ilçelerde yaptığı restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevedeDenizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril ilçesi Çarşı Mahallesi’nde yer alan Mavi Konak'ta restorasyon çalışmasına girişti. Aslına uygun bir şekilde yapımı devam eden restorasyon çalışmalarıyla  Mavi Konak şehir belleğine yeniden kazandırılacak.

 

"Tarihi yapıların yok olmasına izin vermeyeceğiz"

 

Denizli merkezde devam ettirilen restorasyon çalışmalarının yanında tüm ilçelerde tarihe sahip çıktıklarını belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Ecdattan kalmış olan tarihi yapıların yok olmasına izin vermeyeceklerini, bu değerleri koruyup gelecek nesillere aktarmayı sürdüreceklerini, Çivril’deki Mavi Konağı da aslına uygun bir biçimde restore edip, Çivril’e ve Denizli’ye kazandıracaklarını, restorasyon sonrası da burada birçok güzelliklerin olacağını dile getirdi.

 

Mavi Konak

 

Mavi Konak, Türk konut mimarisinin “kapalı sofalı plan tipine” uygun bir şekilde yapılmıştır. Kendi bahçesine dönük, sokağa doğrudan açılmayan; kapalı sofa planlı; genel olarak 2 katlı ve saçaklı ev tipleriyle 20. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen geleneksel Denizli kent ve kırsal konutlarının tipik özelliklerini yansıtıyor. Mimari ve estetik değer bakımından bakıldığındaysa barok tarzı alçı plastik kabartmalar, alçı kabartma bitkisel kompozisyon, akantus yapraklı başlıklara sahip plastırlar, geometrik bezeme örnekleri sivil bir konut örneği için çok değerli.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.