Büyükşehir  Yatağan Bıçaklarını Dünyaya Açıyor

Büyükşehir  Yatağan Bıçaklarını Dünyaya Açıyor

Denizli'nin değerlerini dünya çapında tanıtmak için projeler üreten Denizli Büyükşehir Belediyesi, bıçakçılık ile ünlü olan Yatağan ile Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’nın resmi üyesi oldu.

A+A-

Bıçakçılığı ile ünlü Yatağan, Denizli Büyükşehir Belediyesinin de katkısı ile Fransa’da 2 sene evvel organize edilen 1.Dünya Bıçakçılık Başkentleri Kongresi’ne katılımda bulundu. Bu süreçten sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yatağan bıçakçılığının uluslararası arenada daha da tanınması için çalışmalarına devam etti.

Bu sene çalışmalarının meyvesini almış olan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yatağan ile Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’nın (Cutlery Capitals Network) resmi üyelerinden biri oldu. Dünyadan yalnızca 28 kentin yer aldığı ağda Türkiye’den ise yalnızca Yatağan bulunmakta. Bıçakçılıkta tarih ve sanatı harmanlamış olan 28  özel kentin içinde  Yatağan’ın da olması Denizli ve Türkiye için gurur kaynağı haline geldi.

 

Denizli’nin tanıtımı için büyük fırsat

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, bu birliğe katılmanın çok önemli olduğunu ifade ederek, Denizli’nin gerek tarihi, gerek doğal gerekse kültürel değerlerinin her daim tanıtılması, şehre ve ülkeye artı değer kazandırması için devam ettirdikleri çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini, Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak, Dünya Bıçakçılık Başkentleri Ağı’na katılım sağlayıp dünyada yer almış olan 27 bıçakçılık merkeziyle beraber, Yatağanı, Denizli’yi ve ülkeyi en iyi biçimde temsil edeceklerini belirtti.

 

Yatağan Palası ve Bıçakları

 

Serinhisar ilçesinin Yatağan Mahallesi, dünyanın nadir bıçak ve kılıç üretim merkezlerinden bir tanesi. Yatağan Baba’nın yadigârı olan bu demir dövme sanatı, Yatağan’ın kuruluşundan bugüne  devam etmiştir. Başta Yatağan Palası olmak üzre bıçak, çakı, tahra, balta, makas, kırklık, saban demiri gibi el sanatı ürünler Türkiyenin 4  bir yanına gönderilip, ata sanatı tanıtılmakta. Adı ile özdeşleşen palalar, literatüre de “Yatağan” olarak girdi. Yatağan Palası 16. ve 19. Yüzyıllarda Osmanlı ordusunun ana silahlarından bir tanesi olarak kullanıldı. Yatağan’da üretilen ürünler el işçiliği olduğundan ayrı bir öneme sahiptir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.