Çameli'nin 3 Bin Yıllık Tanıkları

Çameli'nin 3 Bin Yıllık Tanıkları

Çameli'nin 3 Bin Yıllık Tanıkları

A+A-

Çameli’de tarihe tanıklık eden ağaçlar, Ağaç bilimcileri Çameli’ye çekecek. 1000 yaşından büyük tarihi ağaçlar Roma’ya, Bizans’a, Selçuklular’a, Osmanlılar’a tanıklık ediyor.

Çameli İnekbaşı Dağı’nda bin 800 metre rakımdaki anıt ağaç için bin - bin 500 yaşı arasında… Çameli’ne adını veren asırlık çam ağaçlarını gezi rotaları üzerinde görebilirsiniz. Özellikle Ağlı Yaylası’na yakın mevkide binlerce anıt ağaç rota üzerinde yürüyecek yürüyüşçüleri bekliyor olacak. Bölgede bin yaşının üzerinde olduğu tahmin edilen birçokkaraçam türüne rastlamak mümkün. Ayrıca mevsimine göre rengârenk çiçeklerin arasında keyifle yürüyüp kekik ve adaçayı toplayabileceğimiz harika bir doğa harikaların barındığı yerdir Çameli'nin coğrafyası.

3 BİN YAŞINDA OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

İkinci fotoğrafta görülen ağaç ise Sarıkavak Mahallesi’nde tahmini yaşı 3 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor. Çameli'nin değişik yerlerinde 100'lerce anıt ağacı bulunuyor. UNESCO tarafından UNESCO’nun mi­ras lis­te­si­ne alı­nıp, adı­nın du­yul­ma­sıy­la böl­ge­nin özel­lik­le ik­lim ve ağaç bi­lim­ci­le­rin akı­nı­na uğ­ra­ya­ca­ğı­nı aşikâr.

Çameli ilçesinde ge­niş bir alan­da ya­şı bin­den bü­yük Ka­ra­çam ağaç­la­rı­nın bu­lun­du­ğu baş­ka bir or­man yok. Özel­lik­le geç­miş yıl­la­ra gö­re ağaç göv­de­le­rin­de­ki işa­ret­ler­den ya­şa­nan ik­lim ko­şul­la­rı­nı araş­tı­ran bi­lim in­san­la­rı bu böl­ge­ye akın ede­cek. Dün­ya­da eşi ol­ma­yan böy­le bir or­ma­nın mut­la­ka dün­ya mi­ra­sı lis­te­sin­de ol­ma­sı ge­rek­iyor. kaynak (çamelihaber)

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.