Çardak'ta Yağlık Gül Hasadı Başladı

Çardak'ta Yağlık Gül Hasadı Başladı

Denizli’nin Çardak İlçesine bağlı Söğüt Mahallesinde yağlık gül hasadı başladı.

A+A-

Hasat törenine Çardak Kaymakamı Ökkeş Furkan KARAKURT, Çardak Belediye Başkanı Hüsnü YILMAZ, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Denizli Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Naciye KAPUKIRAN, İl Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, Şube /İlçe Müdürleri ile teknik personellerin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı.

2022 yılında İlimizde 1.057 dekar alanda 196 ton yağlık gül üretimi gerçekleştirilmiş olup, Denizli üretim yapan iller arasında 4. sırada yer almaktadır. İlimizde başlıca üretim alanları Çardak Söğüt ve Bozkurt Avdan Mahalleleridir. Ekim alanlarının % 71’ine sahip olan Çardak İlçemiz yaklaşık 150 tonla üretimin % 76,5’ini karşılamaktadır. Toplanan gül Gülbirlik tarafından alınarak gül yağı, gül suyu şeklinde kozmetik sanayide ve gül reçeli yapımında değerlendirilmektedir.

Hasat töreninde konuşan Söğüt Mahalle Muhtarı Ahmet DEMİR, kendilerine her zaman destek olan ve katılımlarından dolayı Çardak Kaymakamı Sayın Ökkeş Furkan KARAKURT’a, Çardak Belediyesine, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teşekkürlerini iletti.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR konuşmasında; Gülün başkenti Isparta’da yıllarca çalışmış biri olarak ikinci etkinliğe katılmanın onurunu ve gururunu yaşıyorum. Gül deyince bizim dinimizde Peygamber kokusu akla gelir. Dolayısıyla bu kadar önemli bir bitkinin yetiştiriciliği yapılan bu ürünün Türkiye’de 4. Sırada Denizli’de yetiştirilmesi aslında önemli bir istatistiki bilgi. Rakamsal olarak çok büyük bir ürün üretmiyoruz ama şunu iddia edebiliriz Türkiye’nin en kaliteli gülünü üretiyoruz ki Gülbirlik bizim ürünümüzü almak için buraya kadar geliyor. Üreticilerimize buradan şunu söyleyebiliriz, üretime devam edelim inadına üretim diyelim. Tarım ve Orman bakanlığı olarak biz üreticinin sonuna kadar yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Kimin ne konuda sıkıntısı varsa teşkilatımızla İl ve İlçe Müdürlüğü olarak sonuna kadar buradayız.

Sayın Kaymakamımızın riyasetinde birçok çalışmalar yapılıyor. Kendilerine tarıma verdiği desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Yaklaşık 1000 dekar alanda yapılan gül hasadının öncelikle Söğüt sonra Çardak daha sonra Denizli ve Ülke ekonomisine faydalı olmasını temenni ediyorum. dedi

 

Çardak Kaymakamı Ökkeş Furkan KARAKURT, “Benim Kaymakam olarak, sizlerin de kendi ünvanlarınız doğrultusunda herkesin bu topraklara bir sorumluluğu var, biz bu sorumluluğun farkındayız.

 

Bilimsel Çalışmalar konusunda eksikliklerimiz bulunmakta, bunun için gayrette bulunmamız gerekiyor. Geçen sene Lavanta yağı için çalışmalar gerçekleştirdik, İnşallah önümüzdeki süreçte Gül için de bunu yapacağız.

Gül Distilasyon Ünitesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan’a, bizi yalnız bırakmayan Tarım ve Orman İl Müdürüme, Çardak Belediye Başkanıma, İlçe Tarım Müdürüme ve Muhtarlarım ile katılım sağlayan üreticilerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından gül hasadı ile program sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.