Cevizin Başkenti Çameli Hasatı Tamamladı

Cevizin Başkenti Çameli Hasatı Tamamladı

Çameli, Denizli’nin önemli ilçelerinden biri. Doğal güzelliklerinin yanında yetiştirdiği meyvelerle dikkatleri kendi üzerinde toplayan Çameli’de ceviz hasadı tamamlandı

A+A-

Türkiye'nin Ceviz başkenti olma yolunda ilerleyen Çameli’de  ceviz hasadı tamamlandı.

Kalitesiyle ünlü Çameli’nin ceviz’i iç piyasada büyük rağbet gören Çameli Cevizi, Çiftçiler tarlalarını bozup ceviz bahçelerine dönüştürüyor. İlçe ve Mahallelerinde 4000 dönüm alanda 2 bin ton ton ceviz üreten Çameli’ de her yıl ceviz üretimi alanı artıyor.

Ceviz  hasadı yapan Turhan Yıldırım , Ceviz ağacını silkelerken kayıp düşmemek için kaymaz tabanlı uygun spor ayakkabı veya kara lastik giymek gerektiğine değinen çiftçiler, “Bunun dışında, ağacın ıslak olmaması önemli. Özellikle bizim bölgemizde sabahtan öğleye kadar cevizlerimiz nemli olduğu için en erken sabah 10’a kadar ağaca çıkılmamasını öneriyoruz. 10’dan sonra güneşli bir günde silkelenmesi ve kullandığımız çubuğun da hafif olması gerekir. Ağaca çıkan şahsın için zor. Düşme tehlikesi var, ağaçtan düşüp önemli şekilde sakat olan, hayatını kaybeden insanlar bile var. Buna rağmen insanlar cevizden vazgeçmiyor Cevizleri güneşli bir günde boş olan yerlere çadırın üstüne sererek kurutuyoruz diyerek hasad zamanını anlattı.Şuan bu seneki hasat mevsimindeyiz, bir taraftan toplama, bir taraftan toplanmış malzemenin ayıklanması ve tekrar seraya götürülüp serilmesiyle uğraşıyoruz. Üretimden memnunum şuan da çünkü meyve kendisine her sene çoğaltaraktan veriyor. 

Hem Meyve bahçelerinde Hemde Tarım Arazilerinde Bulunuyor

Hem meyve bahçelerinde hem de diğer tarım arazilerinde bulunan ceviz ağaçlarında genelde”eski yöntem olan uzun sırıklar yardımı ve ağaca çıkarak cevizleri düşürüyor. Daha sonra yere düşen cevizleri tek tek toplayan çiftçiler, el birliğiyle kabuğundan ayıklama işine geçiyor. Kabuğundan ayrılan cevizler, bir kaç gün güneşte bekletildikten sonra tüketilmeye hazır hale geliyor. Çameli’de son dönemlerde ceviz üretiminin arttığına işaret ederek, kabuklu cevizin kilogramının 25 -30 tl arasında satılmasını beklediklerini söylediler. Genel’de Dolu ( 1 Teneke ) olarak 150 ile 200 tl arasında satıldığı söylendi.

Yıldırım , bu yılki üründen memnu odluklarını kaydederek, "Kilosunu 25-30  lira arasında satışa sunuyoruz. Satışları her üretici bireysel olarak yapıyor. Ağaçlar adeta benim çocuklarım, onlarla konuşuyor onlarla sohbet ediyorum, toprakla uğraşmayı bir şeyler üretmeyi eşimle birlikte çok seviyoruz. Kendimiz ekiyor, kendimiz topluyoruz. Ağaç ya da ektiğimiz sebze ve meyvelere bir zarar geldiğini gördüğümüzde çok üzülüyoruz.dedi

10 dakikada 200 kilo ceviz kabuğu soyuyor

Çameli Sanayi Sitesinde  bulunan ceviz soyma makinesi, işçilik ve zamandan tasarruf nedeniyle üreticinin yüzünü güldürüyor.

Hasadın başlaması ile birlikte piyasaya sunulacak olan cevizin kabuğundan soyulması işlemi ise artık daha kolay. Cevizin içinin kararmaması ve ceviz karasından ellerini korumak isteyen vatandaşlar küçük sanayi sitesinde bulunan  Çameli Ziraat Odasının Ceviz Soyma Makinesinin  yolunu tutuyor. Tonlarca ceviz, ceviz kabuğu soyma makinesinde kısa sürede zahmetsizce yeşil kabuğundan ayrılarak satışa hazır hale geliyor. Ceviz soyma makinesi ile soyulan cevizlerin dış kabuğu siyah olmuyor ve işçilikten de tasarruf sağlanmış oluyor.

Ayrıca elde soymada ceviz üzerinde siyah kalıntılar kalmakta, bu hem cevizi siyahlatıyor hemde cevizi soyan kişinin ellerinde uzun süre rahatsız edici kara bir leke bırakıyor. Makinede soyulan cevizlerde kabuk kalıntısı kalmadığı için güzel berrak bir görüntüyle pazara çıkmış oluyor” dedi.

Çameli  İlçesi  Cevizli Mahallesinde ceviz üretimi yapan Turhan Yıldırım   ise 10 dönüm bahçesinden elde ettiği tonlarca cevizi sanayideki işletmeye getirdiğini ifade ederek, "İki kişiyle el gücüyle bu kadar cevizi kabuğundan soymak zaman ve emek açısında çok zor. Hem ayrıca cevizin yeşil kabuğu elde kara bir leke bırakıyor ve uzun süre de çıkmıyor. Cevizlerimi tarladan aldıktan sonra sanayiye getiriyorum soyma makinesinde kısa sürede hallediliyor. Burada makinede cevizin yeşil kabuğunu soydurmamızın diğer bir amacı da ceviz daha kaliteli oluyor, albenisi çok daha güzel olup göze hitap ediyor, evde yaptığımız zaman biraz siyah oluyor ama soyma makinesinde bembeyaz şekilde çıkıyor” dedi.

Ceviz üreticileri ceviz soymanın maliyetli bir iş olduğu için makineyi tercih ettiklerini belirterek, "Ceviz soymak maliyetli bir iş sabahtan akşama kadar ceviz soyuyorduk bütün zamanımızı bu işe harcıyorduk. Ellerimiz yeşil kabuktan dolayı kararıyordu, burada daha kolay hiç değilse işçilikten kazanıyoruz, fazla bir masrafı da yok daha temiz ve daha temiz soyuluyor onun için ceviz soyma makinesini tercih ediyorum. İnsanlara bir külfet oluyordu akşama kadar sabaha kadar ceviz soyuyorlardı, şimdi çuvallarla getiriyoruz bir saatte hepsini soydurup işimizi hallediyoruz. Daha önceden çuvallarda bekliyordu ceviz siyahlaşıyordu kararıyordu, şimdi daha güzel daha iyi ve temiz oluyor dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.