CHP'den İyi Parti'nin Adayları Hakkında Flaş Açıklama

CHP'den İyi Parti'nin Adayları Hakkında Flaş Açıklama

İYİ Partinin ilçe adaylarının açıklanmasının ardından CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, bir basın açıklaması yaptı.

A+A-

CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak 19 ilçenin tamamında Cumhuriyet Halk Partili adaylarla yerel seçime girmek istiyoruz” dedi.

İYİ Parti’nin bugün Denizli’nin 5 ilçesinde belediye başkan adayını açıkladı. Açıklanan iki ilçenin adayının CHP üyesi olması üzerine CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan ile CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba basın toplantısı gerçekleştirdi.

“BU SİYASİ OLARAK KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİLDİR”

İYİ Parti’nin iki ilçede gösterdiği belediye başkan adaylarının İYİ Parti ile herhangi bir ilişiği bulunmadığını ifade eden Akbaba, “Bugün, öğle saatlerinde yerel basında ve ulusal basında İYİ Parti’nin Denizli’de 5 ilçede aday açıklaması ortaya çıkmıştır. Bu açıklanan adaylardan iki tanesi hali hazırda Cumhuriyet Halk Partisi’nden resmi adaylık başvurusunda bulunmuş insanlardır. Bu kişilerle ve ilçe başkanları ile yaptığımız görüşmelerde kendilerinin ilgisi olmadığını ve İYİ Parti’ye herhangi bir aday adaylık başvurusunda bulunmadıklarını belirtmişlerdir. Dolayısıyla bu siyasi olarak kabul edilebilir bir şey değildir. Biz hem her iki aday adayıyla Baklan’da ve Çardak’taki arkadaşlarımızla görüştük hem de her iki ilçemizdeki başkanımızla görüştük. Onların da konu ile ilgili herhangi bir bilgi ve onayı bulunmamakta. Elimizde her iki adayın üyelik başvuruları ve yerel seçimler için adaylık başvuruları bulunmaktadır. İYİ Parti ile yaptığımız görüşmede onların elinde herhangi bir adaylık başvurusu bulunmadığı kendileri tarafından ifade edilmiştir. Dolayısıyla, bu durum ne herhangi bir partinin parti tüzüğünde ne de seçim kanununda yer almamaktadır. Ortada bir ittifak söz konusuysa bunun bir iş birliği olması, karşılıklı mutabık kalındıktan sonra yapılması Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi ve etik açısından uygun bulduğu bir durumdur. Bizlerin İYİ Partili seçmenlerle ilgili bir sorunu yok bu bir ittifaktır, genel merkezler tarafından verilmiş bir karardır. Bu kararın gereği Denizli’de yerine getirilecek ise, bu tür olayların mümkün mertebe yaşanmaması ve sebep olunmaması gerekmektedir. CHP, hiçbir şekilde bu tarz olayların içerisine girmemiştir ve girmeyecektir. Bu ittifakın ruhuna ve geleceğine yara verecektir, kabul etmemiz söz konusu değildir!” dedi.

“BİZ HAZIRIZ” MESAJINI VERDİ

19 ilçede CHP’nin belediye başkan adayları ile seçime girmek istediklerini ifade eden Akbaba, “Gerek il örgütü olarak, gerek ilçe örgütü olarak hazırız. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak 19 ilçenin tamamında Cumhuriyet Halk Partili adaylarla yerel seçime girmek istiyoruz. Ancak bu şekilde Sayın Ümit Bahtiyar’ın Büyükşehir adaylık sürecinde Cumhuriyet Halk Partili seçmen, partiye gönül vermiş seçmenimiz, yerel adaylıklarda Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkan adayına, Büyükşehir’de de Sayın Ümit Bahtiyara doğru oy kullanacaklarını tahmin ediyoruz.

Dolayısı ile duruşumuzdan, söylemimizden, siyasi ideolojimizden, Cumhuriyet Halk Partililiğimizden ve partiye bağlılığımızdan herhangi bir tavizimiz söz konusu değildir. Bununla ilgili il yönetimimizle, milletvekillerimizle ve genel merkezimizle görüştük. Bu konunun bir hata olduğuna ve düzeltilmesi konusunda mutabık kaldık. Bununla ilgili de önümüzdeki günlerde genel merkezimize giderek durumu resmi evraklarla ortaya koyarak hem genel merkezi daha net bir şekilde bilgilendireceğiz hem de İYİ Partililerle bir araya gelerek bunun hoş olmadığını ve bundan dönülmesi gerektiğini söyleyeceğiz” dedi.

“BİZİM OYUMUZUN İYİ PARTİ TARAFINDAN DESTEKLENMESİ İLE SONUCUN DEĞİŞMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Akbaba, Denizli’de CHP’nin oy oranının İYİ Parti’ye göre daha fazla olduğunu vurguladı. Akbaba, “Seçime girmek istediğimizi, adaylarımızın hazır olduğunu belirttik. Bu görüşmeler genel merkezimizle şahsım üzerinden değil; sayın genel başkan yardımcıları üzerinden yürütüldüğü için biz burada söylediklerimizi genel merkezimize de ilettik. Hangi ilçede hangi partinin son 10 yılda oy oranının ne olduğunu gerek referandum gerek yerel, gerekse genel seçimlerde hangi partinin yüzde kaç oy aldığını ve o ilçelerdeki adayların eğitim durumu net bir şekilde ifade ettik. Aday gösterilmeyen her ilçede Ümit Bahtiyar’a oy isteme konusunda İYİ Parti’nin sıkıntı yaşayacağı ve ittifakın umduğu sonucu alamayacağını net bir şekilde ifade ettik. Bu noktada bizim, ‘Şu ilçe sizdedir, bu ilçe bizdedir’ deme gibi bir lüksümüz yok. Bir kere daha söylüyorum, tüm ilçelerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin örgüt yapısı, ekonomik yapısı ve hazırlığı net bir şekilde vardır. 95 yıllık bir partiyiz. Bu noktada biz kendi göstereceğimiz adaylarla halihazırda daha fazla oy aldığımız için, örneğin Tavas üzerinden konuşursak neredeyse 2 kata yakın bir oy var. Bizim oyumuzun İYİ Parti tarafından desteklenmesi ile sonucun değişmeyeceğini düşünüyoruz. Bu Baklan içinde, Çameli içinde, Pamukkale içinde böyle. Son 10 yıldır, Cumhuriyet Halk Partisi girdiği bütün seçimlerde Büyükşehir ve ilçe bazında birinci ya da ikinci parti oldu. Dolayısı ile ittifakı kurgularken, eğer amaç olabildiğince çok belediyeyi kazanabilmek ise Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti ittifakında bunun bu şekilde planlanması, bu şekilde yönetilmesi, sonucun gerçekten beklenenden bile daha iyi olacağını bize gösteriyor. Sandığın diline ve sokağın sesine kulak verdiğimizde bu işin aritmetiği ve matematiği, bize İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilçelerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin üzerinden kuracağı ittifakla Büyükşehir’de dahil en az 10 ilçede ve Büyükşehir’de kazanmaya yakın olduğunu net bir şekilde ifade ediyor. Ama aksi bir durum olduğunda İYİ Parti’nin aday açıkladığı ilçelerde biraz daha zorlanacağımızı, biraz daha sıkıntı yaşayacağımızı, belki de ağır olacak ama İYİ Parti’nin 19 ilçe ve Büyükşehir’de sıfır çekeceğini Cumhuriyet Halk Partisi’nin de 3 olan belediye sayısının arttırabileceği birkaç ilçenin olduğunu belirtmek isterim” dedi.

“KAMUOYUNA YANLIŞ BİLGİ VERMİŞLERDİR”

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, kamuoyuna yanlış bilgil verildiğini ve ittifakın çerçevesini bu açıklamanın uygun düşmediğini ifade etti. Arslan, “Gerçekten yerel seçime giderken görüşme aşamasında olan ittifak çalışmaları özellikle il bazında görüşülmekte olan ittifak görüşmelerinin bugün çok farklı bir durumunu yaşadık. İyi Parti Denizli’de Büyükşehir Belediye başkan adaylığını açıklamasından sonra ki tabi bunlar ittifak çerçevesinde alınan karardır. Bu duruma içimiz burkuldu tabi ama sonuçta genel merkezin verdiği bu karara da saygı duyduk. Bazı şeylerden fedakârlık edilmesi noktasında bir durum ortaya çıktı. Ama gelinen noktada bugün özellikle basına düşen haber çerçevesinde ‘5 adayı İYİ Parti açıkladı’ deyince isimlerine bakınca bizden adaylığa müracaat etmiş Çardak ve Baklan İlçe Belediye Başkan adaylarımızın da kendi adaylarıymış gibi bir açıklama yaparak kamuoyuna yanlış bilgi vermişlerdir. Ayrıca bizimde haberimiz olmadığı için Gerek Milletvekili olarak gerekse il olarak gerekse ilçeler olarak bizimde haberimizin olmaması sebebiyle bizi şok etmiştir. Yani bu davranış gerçekten siyasi etiği aşan bir davranıştır. İttifak görüşmeleri genel merkez çerçevesinde devam ederken bu görüşmeler aynı zamanda birçok yönüyle gerek milletvekili olarak gerek il örgütü olarak bilgiler verilip karşılıklı görüş alışverişi çerçevesinde yürütülmesi noktasında iken bu açıklamanın yapılmış olmasını gerçekten uygun bulmadık bunun hoş olmadığını ve ittifaka da zarar verecek bir davranıl olduğunu da belirtmek istiyorum” dedi.

“SİYASİ ETİĞİ, NEZAKETİ AŞAN BİR DAVRANIŞTIR”

İttifak içerisinde başarıya imza atmak amacında olduklarını ve bu açıklamanın siyasi etiğe aykırı olduğunu dile getiren Arslan, “Amaç aday göstermenin ötesinde, göstereceğimiz adayla seçimi kazanmak. Bizim amacımız Cumhuriyet Halk Partisi olarak, ana muhalefet partisi olarak göstereceğimiz adaylarla seçimi almak. Burada başarı elde etmek ve bu başarıyı da gerek büyükşehirde gerekse ilçelerde İYİ Parti ile yaptığımız ittifakın sonucunda karşılıklı bir güzelliği, başarıyı birlikte yaşamak düşüncesi ile hareket ediyoruz, hala o düşüncemiz devam ediyor ama tabi bu tür davranışları bireysel, kişisel ve tek taraflı olarak açıklanmasını hem örgütümüzce hem de milletvekili olarak bizi de üzmüştür. Bu siyasi etiği, nezaketi aşan bir davranıştır. İnşallah bu yanlıştan geri dönülür. İYİ Parti ile görüşmelerimiz devam edecektir. Gelecek dönemde de ilçelerimizde karşılıklı görüşerek, ağırlıklı olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu ilçelerde adaylarını göstermesi suretiyle çoğunluğun oy verebilmesi, çoğunluğu partilimizin sandığa gidebilmesi, gittiği zaman hem kendi adayına hem de büyükşehire oy verebilmesi için böyle bir çalışmanın, böyle bir uzlaşmanın daha uygun olacağını anlatmaya çalışıyoruz. O noktada birlikte bir sonuca varacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.