“Çiftçinin Zararı Türkiye’nin Zararıdır”

“Çiftçinin Zararı Türkiye’nin Zararıdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Türkiye’de çiftçi sayısının 500 binin altına düşmesine tepki gösterdi.

A+A-

TEPAV İstihdam İzleme Bülteni raporuna göre Türkiye’de çiftçi sayısının 500 binin altına düşmesine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Tarımsal üretimin önemini herkes gördü ama iktidar bir türlü görmek istemiyor. Tarımda ülkemiz bu kadar dışa bağımlı durumdayken, olası bir gıda krizinde insanlar birbirini mi yiyecek” diye sordu.

20 yıllık AKP iktidarında Türkiye’nin tarımda dışarı bağımlı hale geldiğini ve üreticilere gereken desteğin verilmediğini iddia eden Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Çiftçiden ucuza alınıp, ihraç edilen tarım ürünleri daha sonra yüksek fiyatlardan ithal edilmek zorunda kalınıyor. çiftçinin anayasal hakkı olan desteklemeler verilmiyor. Üreticilerimiz mazot, gübre ve ilaç fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeniyle zarar etmemek için tarlasını ekmeyi bırakıyor. Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte gıda krizi kapıdayken tek adam rejimi sorunu görmezden gelmeye devam ediyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarının ilk haftasında çiftçinin kredi faizlerinin silineceğini belirten Çavuşoğlu, “Çiftçimizin borcunun anaparasını da makul bir şekilde alacağız. Çiftçilerimizin üretim araçları hiçbir şekilde haczedilmeyecek. Çiftçi Ekecek, üretecek ki borcunu ödesin. Planlama yapacağız. Çiftçimiz bir yıl önceden neyi ve ne kadar ekeceğini bilecek. Kaçtan satacağını da bilecek. Maliyeti, ziraat odaları veya bu konudaki birlikleri çağıracağız. Makul bir kar koyacağız” diye konuştu.

CHP iktidarında çiftçinin zarar etmeyeceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Çiftçinin zarar etmesi, Türkiye’nin zarar etmesi demek. Tarım Kanunu’nun 21’inci Maddesi’ndeki yüzde 1 oranı. Bütçeye koyacağız. Kırsalda, her bölgeye, her ilçeye mutlaka veteriner görevlendireceğiz. Köylerimizin ziraat mühendisleri, teknisyeni, veterineri de olacak. Çiftçiye her türlü desteği yapacaklar. CHP iktidarında çiftçi ucuz gübreyi ve mazotu mutlaka alacak. Gerekiyorsa fabrikayı doğrudan biz kuracağız ve çiftçiye ucuz gübreyi vereceğiz. Tarımda kooperatifleşmeyi sağlayacağız. Birlikte olmayı, çalışmayı sağlayacağız. Mevsimlik işçilerin de çok insani koşullarda çalışmalarının da altyapısını hazırlayacağız. Biz buna hazırız, çiftçi kardeşlerimiz de hazır olsunlar. Az kaldı, bütün bu sorunlar çözülecek” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.