Çiğ sütün litresi 12 liradan 15 liraya çıktı

Çiğ sütün litresi 12 liradan 15 liraya çıktı

Bu artış, zincir marketlerdeki private label markalı yüzde 3.1 yağlı 1 litrelik sütün fiyatını 21.5 liradan 24 liraya taşıdı. Sektör temsilcileri, yaşanan 2,5 liralık zam farkının çiğ süt fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığını ifade ediyorlar.

A+A-

Trakya başta olmak üzere çeşitli bölgelerde çiğ süt fiyatlarının 15 liraya talep edilmesi ve bu durumun diğer bölgelere de yayılması, son ürün fiyatlarına doğrudan yansıyor. Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği referans fiyat 11 lira 50 kuruş iken, piyasada çiğ süt fiyatlarının yükselmesi dikkat çekiyor. Marketlerde normal yüzde 3 ve üzeri yağlı sütlerin fiyatı 24 lira ile 38 lira arasında değişkenlik gösteriyor.

ZAMLARIN YANSIMASI VE PİYASA DURUMU

Ekim ve Kasım aylarında gelen zamların ardından, indirim marketlerinde fason ürünlerin fiyatlarına da ekstra 2,5 lira zam geldiği belirtiliyor. Sektör temsilcileri, dünya genelinde gıda ürünleri içinde fiyatı artan nadir ürünlerden birinin süt olduğunu vurguluyorlar. Yem fiyatlarının uzun süredir sabit kalmasına karşın, çiğ süt fiyatlarındaki bu artışın arz talep dengesizliğinden kaynaklandığına işaret ediliyor.

ÇİĞ SÜTTEKİ BEKLENTİLER

Çiğ süt fiyatlarındaki artışın Anadolu'ya da sıçraması bekleniyor. Trakya'da çiğ süt fiyatının 15,5 liraya talep edilmeye başlandığı, kooperatif başkanlarının da bu fiyatı dile getirmeye başladıkları belirtiliyor. Süt arzında önümüzdeki 15-20 gün içinde artış beklenirken, USK'nın tavsiye ettiği fiyatın yanı sıra piyasa şartlarına göre de bir fiyat oluştuğu aktarılıyor. Kaliteli süt için ekstra yüzde 10 prim verilebileceği, maliyet artışlarına karşın fiyatların şimdilik sabit kalmaya devam ettiği ifade ediliyor. Haber / Selami Aydın

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.