Denizli Adıgüzeller Barajı'nda Alg Patlaması

Denizli Adıgüzeller Barajı'nda Alg Patlaması

Denizli'ye bağlı Güney ilçesinde "alg patlaması" sonucunda Adıgüzeller Barajı yüzeyinde renk değişimi gerçekleşti.

A+A-

DENİZLİ (AA) - 

Denizli ve Uşak illeri sınırında bulunan gölün bir kısmının yüzeyinde sarı ve yeşil örtü meydana geldioluştu. 

Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Duran, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bu durumun "alg patlaması" olarak tanımlandığını, genellikle körfez bölgelerinde ve deniz kıyılarında görüldüğünü ifade etti.

Duran, şunları kaydetti: 

"Bu alg patlamaları besin tuzlarının suda artmasıyla gerçekleşiyor. Fosfor, azot gibi evsel ve sanayi atıklarının suya girerek besin tuzunu zenginleştirmesiyle beliriyor. Yağışların ardından da artıyor. Kirliliğin arttığı bölgelerde görülen bir durum. Bu alglerin ürettiği toksik maddeler suda yaşayan canlılara zarar veriyor. İyi temizlenmezse ve içme suyu olarak kullanılırsa toksik etki yaratabilir.

Alg patlamasının azaltılması için tedbirler alınması gerekmektedir. Burası enerji amaçlı kullanılıyor, insani bakımdan sıkıntı olmasa da gölde yaşayan canlılar bakımından sıkıntılı bir durum. Toksik maddeler Menderes Nehri'ne de karışabilir. Gölün üzeri yeşil ve sarı tabakayla kaplandığı için güneş ışığının girmesini engeller. Bu da suda yaşayan bitkiler ve canlıların ölümüne neden olabilir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.