Denizli Protokolünden 15 Mayıs Mesajları

Denizli Protokolünden 15 Mayıs Mesajları

Denizli Protokolünün 15 Mayıs Milli Mücadele Günü mesajları...

A+A-

vbm-3084-003.JPG

Denizli Valisi Hasan Karahan

Bugün İzmir’in işgalinden yalnızca dört saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Denizli'de milli mücadele ateşini yaktığı Milli Mücadele Günü’nün 101. yıldönümünü kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz.

Ulusal onuru için direnen, bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıkan, yurt sevgisini canından üstün tutan, birlik ve bütünlük içinde tutsaklığa karşı koyanların yazdığı Kurtuluş Destanı’nın ilk neferlerinden olan Denizli halkı, Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde İzmir’in işgalinden sadece dört saat gibi oldukça kısa bir süre sonra gönüllü olarak milis kuvvetlere katılmaya başlamıştır.

Sevgili Denizlililer;

Müftü Ahmet Hulusi Efendi 15 Mayıs 1919’daki fetvasında diyor ki;

“Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ile kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.”

Bu fetva ile birlikte o gün taşla, sopayla, orakla yokluklar içinde milli mücadeleye baş koyan Denizli Halkı, tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek tarihteki yerini almıştır.

Aziz milletimizin o zor günlerde ortaya koyduğu birlik, beraberlik, azim ve kararlılık bugün de ülkemizin güçlü bir devlet olarak dünya milletleri arasında her geçen gün yükselmesinin en önemli kaynağıdır.

Hem bizden öncekilere hem de bizden sonrakilere karşı taşıdığımız sorumluluk ağır ancak, bir o kadar da gurur verici. Yaşadığımız bu zor günlerde bu bilinçle her gün bir basamak daha yükselmek için neler yapabileceğimizin hesabını yapmalı, emanetçisi olduğumuz mirası bizden sonrakilere çok daha iyi koşullar altında teslim etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Mücadelesinde Denizli Halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Milli Mücadelemizin bütün Kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Ruhları şad olsun.

26244.jpg

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz

Mesajında Halkımızın; Milli egemenliğimize yönelik saldırılara karşı, birlik içinde her zaman gerekli cevabı verdiğini vurgulayan Başkan Filiz: “15 Mayıs 1919 tarihi, tutsaklığa başkaldıran Denizli halkının gurur günüdür. Denizli'nin yaptığı bu kahramanlık tarih kitaplarına altın harflerle geçmiştir.  Bugün Milli Mücadele Günü’nün 101. yıldönümünü kutlamanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz.” dedi.

Başkan Filiz mesajında devamla şu ifadelere yer verdi:

“ Denizli halkımız bundan tam 101 yıl önce korkusuzca bir diriliş destanı yazmıştır. Bu tarih hiçbir zaman unutulmaması gerekmektedir. İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden 4 saat sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde ayaklanan Denizlililer; İşgale karşı ilk mitingi de başlatmıştır. Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Denizli sancağını alarak, ‘Elinizde hiçbir silahınız olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz’ diyerek milli mücadele ruhunu ateşlemiştir. 

O dönemde yoklukta verilen mücadelenin, bu direnişin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve unutulmaması için de 15 Mayıs’ı Milli Mücadele Günü olarak kutluyoruz.. Özellikle gençlerimiz, atalarının nasıl fedakarlıklarla bu ülke topraklarını korumak için canını hiçe sayıp savaştığını bilmelidir. Unutmamamız gereken bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde olmak, sımsıkı birbirimize sarılmak ve düşmana hiçbir zaman fırsat vermemektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Mücadelesinde Denizli halkına önderlik yapan Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Milli Mücadelemizin bütün Kahramanlarını, ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”

indir.jpg

Millet Partisi Denizli İl Teşkilatı

Bugün, 15 mayıs 1919 tarihi milli mücadele günümüzün yıldönümüdür.

101 yıl önce bugün, emperyalizme, köleliğe "hayır" dediğimiz gündür!

Bu gün; vatan işgaline karşı cihad ilan ettiğimiz gündür!

Ezan susmasın, bayrak inmesin, namus kirletilmesin, dinimiz çiğnenmesin diyen Türk' ün günüdür!

Bu gün; vatan işgaline karşı; "haydi Denizli'liler, silahınız yoksa da düşmana karşı bir taş atın" diyerek milli mücadeleye çağıran, haykıran Müftü Ahmet Hulusi Efendilerin günüdür!

Bu gün; vatan, millet, devlet, bayrak, hürriyet sevdalısı kahraman kadınların ve  erkeklerin günüdür!

bu gün; " ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım" diyerek milli mücadeleye katılan kahramanların günüdür!

Bugün; isimli, isimsiz millet kahramanlarını anma, anlama; yüce ideallerini yaşama ve yaşatma günüdür!

Bu gün; "yeniden milli mücadeleye gerek var" diyen beyinlerin, yüreklerin ve gönüllerin günüdür!!!

Ey milli mücadeleye çağıran, milli mücadeleye katılan, milli mücadeleyi taçlandıran kahramanlar! hepinizi rahmet, minnet ve şükranlarla anıyoruz.

Taşıdığınız ve katıldığınız milli mücadele ruhunun devam ettiğini söylüyor, kıyamete kadar da devam edeceğine tarih, millet ve Allah indinde söz veriyoruz!!!

Bu duygular içerisinde  15 Mayıs milli mücadele günümüzü kutluyoruz.

prof-dr-turgut-tok-yoruk-turkmen-calistayi-nin-sonuc-bildirgesini-acikladi-h25637-51dbb-001.jpg

Denizli Türk Ocakları Şube Başkanı Prof. Dr. Turgut TOK

Anadolu’da Türk Milli Mücadelesinin başlamasının101. ve Denizli’nin 15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlu olsun.  

Milli mücadelemizin başlamasının 101. Yılına ulaşmanın gururunu, mutluluğunu ve coşkusunu yaşıyoruz. 15 Mayıs 1919 Denizli için tarihi bir gündür. Yunan’ın İzmir’i işgalinden saatler sonra işgalin tanınmadığı, işgale karşı mücadele edileceği Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin önderliğinde Bayramyeri’nde yapılan mitingde tüm dünyaya haykırılmış ve Milli Mücadele ateşi yakılmıştır.

101. yılını kutladığımız Türk Milli Mücadelesi, hiç şüphesiz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ana ilkelerinin temellerinin atıldığı yakın Türk tarihinin en önemli dönemidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin özünü oluşturan milli egemenlik, halk yönetimi, TBMM’nin konumu gibi temel kamu hukuku ilkeleri, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini yürüttüğü bu tarihi dönemde oluşmuştur. 1919 yılı, Milli Mücadele’nin teşkilatlanma aşamasının en önemli sürecini oluşturmaktadır. Bu süreçte bir taraftan vatanın birçok parçası işgale uğrarken, diğer taraftan Milli Bağımsızlık Hareketi’nin temelleri atılmış, özellikle 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’ya geçişi ile başlayarak, Amasya Genelgesi ve sonrasında gerçekleştirilen Erzurum ve Sivas Kongreleriyle Milli Mücadele’nin amaç, yöntem ve hedefleri belirlenmiştir. Bu sürecin ve mücadelelerin neticesi olarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Türk Ocaklılar olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını, ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığa ulaşmasını sağlayan atalarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere; şehrimizde bu mücadeleye katılan Ahmet Hulusi Efendi, Ahmet İzzet Efendi, Ahmet Şükrü Efendi, Hasan Tokcan, Ali Vehbi Bey, Çorbacıoğlu Mehmet Ali Ağa, Belevili Yusuf Bey, Çopur Süleyman Efe, Emin Aslan Bey, Cennetzade Tahir Efendi Köpekçi Nuri Efe ve isimlerini burada saymakla bitiremeyeceğimiz kahramanlarımıza şükran ve minnet duyduğumuzu beyan ediyoruz. Mekânları cennet olsun.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.