Denizli Protokolünden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları

Denizli Protokolünden 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajları

Denizli protokolü 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle mesajlarını yayınlamaya başladı.

A+A-

Uluslararası günlerden biri olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü yarın kutlanacak. Denizli protokolünden mesajlar geldikçe haberimizde olacak.

vali-ali-atik-denizli-yks-mesaj-005.png

Denizli Valisi Ali Fuat Atik

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” diyen bir ecdadın mirasçıları olarak asıl engellerin ruhen, bedenen, zihnen koyduğumuz engeller olduğunun bilincinde olmalıyız. “özel gereksinimli bireyler” için hep birlikle çaba harcayarak onların eğitimi, sağlığı ve çalışma hayatı gibi alanlarda bugüne kadar atılan adımlarla yetinmeyip onlar için daha iyi şartlar oluşturmaya gayret göstermeliyiz. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler öncülüğünde özel gereksinimli bireyler adına atılacak adımların evrensel bir çerçeveye alınıp takibinin yapılabilmesi amacıyla “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edilmiştir.

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli husus; tüm vatandaşlarının yaşamlarını eşit şartlar altında, herhangi bir eksiklik duymadan sürdürebilmeleridir. 

Atalarımızın bizlere miras bıraktığı kültürümüzde de her zaman ihtiyaç sahibi kişilerin hakları gözetilmiş, onlara yardım eli uzatılmıştır. Bugün de devletimiz, özel gereksinimli bireylerin sosyal ve ekonomik alanlarda fırsat eşitliği için var gücüyle çalışmakta olup bundan sonra da onlara daha iyi şartlar oluşturmak adına çalışmaya devam edecektir.

Sosyal devlet ilkesi, tüm vatandaşlar arasında ayrım gözetilmeksizin eşit şartların sağlanmasının güvencesidir. Bunun vazgeçilmez koşulu ise tüm bireylere sunulan hizmetin eşit ve erişilebilir olmasıdır. Devlet olarak bize düşen, özel gereksinimli vatandaşlarımızın haklarını gözeterek karşılaştıkları sıkıntıları asgari düzeye çekmektir. Bizler özel gereksinimli bireyleri sadece bir gün değil her daim hatırlamalı, her alanda onlara yardımcı olmalı, en önemlisi de onlara hepimizin aynı şartlara sahip bireyler olduğunu hissettirmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm engelleri hep birlikte çalışarak aşacağımız, engelsiz bir dünya oluşturmayı temenni eder; tüm özel gereksinimli bireylerin “3 Aralık Dünya Engelliler Günü”nü kutlar; sağlıklı, mutlu ve huzurlu yarınlar dilerim.

bulent-cavusoglu-denizli-devlet-bahceli-yanit-001.png

Cumhuriyet Halk Partisi Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu

Ülkemizde hayatın her alanında fırsatlar sunulması gereken engelli vatandaşlarımızı 1 gün değil, her gün hatırlamamız gerektiğini söyleyen Bülent Nuri Çavuşoğlu, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık yaratmak ve birer engelli birey olma potansiyeli yaşadığımızı unutmamamız gereken bir gündür. Engelli vatandaşlarımız toplumun her alanında karşılarına çıkan tüm engelleri yıkarak spordan, sanata, ticaretten, eğitime birçok alandan başarılar göstermeye devam etmektedir" dedi.

TÜİK rakamlarına göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sini engelli yurttaşlarımızın oluşturduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, "Engelli yurttaşlarımızın kamu ve özel sektörde istihdamı için yapılan çalışmalar olsa da yetersiz kalmaktadır. Özellikle yaşadığımız pandemi sürecinde gerek yerel yönetimler, gerekse TBMM'de Milletvekillerimiz aracılığı ile engelli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü için çaba gösteriyoruz. CHP olarak engelliler ve engelli hakları için verilen mücadeleye devam edeceğiz. Engelli yurttaşlarımızın yönetimde temsiline yönelik gereken yasal düzenlemeler için çalışmalara devam ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler tarafından sorumluluk alanlarında engelli yurttaşlarımız CHP’li yerel yönetimlerimizin imkânları ve sorumluluk alanlarında engelli yurttaşlarımızın hayatın her alanında bizlerle omuz omuza olmalarına yönelik çalışmalar memnuniyet verici ve örnek teşkil edicidir. Engelli yurttaşlarımızın azimleri sayesinde aşılamayacak hiçbir engelin olmadığı bilincindeyiz, sokakta, işte, okulda, hastanede, evde ve daha da önemlisi toplumun zihnindeki tüm engelleri engelli vatandaşlarımızın desteği ile hep birlikte aşacağız" diye konuştu.

mhp-001.jpg

MHP Pamukkale İlçe Başkanı Mehmet Ali Yılmaz

MHP Pamukkale İlçe Başkanı Av.Mehmet Ali Yılmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.Yılmaz'ın mesajı şöyle:"Engelli bireylerin varlığı bizlerin yaşamında yalnızca böyle günlerde hatırlanacak bir husus değil,  sosyal yaşamımızın bir gerçeğidir. Engelli olmanın bir tercih olmadığı, her sağlıklı insanın aynı zamanda bir engelli adayı olabileceği gerçeğinden hareketle, engelli insanlarla ilgili olarak empati geliştirilmesi ve bu bağlamda farkındalık oluşturulması için hepimize çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle, engelli insanların karşılaştıkları fiziki ve sosyal zorlukları gidererek, koşulları daha elverişli hale getirmenin yanında, onlara “yardımcı” olma anlayışından farklı olarak onlarla “hayatı paylaşmak” anlayışının yerleştiği bir bakış açısı tesis etmek önem taşımaktadır. Engelleri bireyler ve ailelerinin bütüncül olarak yaşam seviyesin, standartlarının artırılması gerekmekle; bunun yolunun iş imkanlarının arttırılmasında geçtiği aşikardır.

Başkan Yılmaz: "Ülkemizde, bu yöndeki mevcut çalışmaların varlığı ümit vericidir.  Bu çabaların daha geniş toplum kesimlerine yayılarak, engelli insanlara verdiğimiz önemin ve değerin onlara daha çok hissettirilmesini temenni ederken, tüm engelli kardeşlerimize Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engelsiz ve sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yaşam diliyorum."

26244-003.jpg

AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz

Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybeden insanların, toplumsal hayata uyum sağlamada ve günlük ihtiyaçlarını karşılamada güçlük çekebileceğini söyleyen Başkan Filiz; “ Ancak her ne kadar desteğe ihtiyaç duysalar da, bu onların hayatı kucaklamalarına engel değildir” dedi.

Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin arttırılması , yaşamın her alanında var olacak şekilde , tarafların birlikte ortak akıl ile çözümü ortaya koyacak yerel ve genel sosyal politika programlarını  geliştirmeleri ve birlikte yaşam kültürünü en güzel biçimde var etmek hedefinde olması gerektiğini vurgulayan Başkan filiz mesajında devamla şu ifadelere yer verdi:

 “ Engelli vatandaşlarımız bizim hükümetlerimiz döneminde daha çok sosyalleşen, sivil toplum örgütlenmesinde güçlenen, kamu ve özel sektörde daha çok yer alan bir konuma kavuşmuştur. Mevcut yasaları günün gereksinimlerine göre güncelleyerek engelli bireylerimizin istifade edeceği bir hüviyet kazandırdık. Cumhuriyet tarihimizde bir ilk niteliği taşıyan Engelli Memur Seçme Sınavı'nı gerçekleştirdik. Yüz binlerce engelli vatandaşlarımız için E-KPSS ve kura yöntemiyle istihdam alanları oluşturduk,  Engelli vatandaşlarımızın kamuda ve özel sektörde istihdamını sağladık, bu yönde teşvikler uyguladık. Yine eve hapsolmak durumunda kalan engelli kardeşlerimize, bakıma muhtaç olan vatandaşlarımıza maaş bağlayarak hem mağduriyetlerini önledik hem de maddi olanaklarla sosyal hayata adapte etmeye çalıştık. Engelli vatandaşlarımız açısından reform niteliği taşıyan “evde bakım ücreti” ni uygulamaya koyduk; çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan aylıkları ciddi oranlarda artırdık. Kendi namına çalışan engellilere ve bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkânı tanıdık.

Engel durumlarına göre bakım ve rehabilitasyon merkezleri, otistik ve işitme engelli bireylerimize okullar yapıldı. Özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanmasını temin ettik. Son dönemlerde rapor alma konusunda yaşanan sıkıntıları bertaraf ettik, engellilerimizin kamu kurum ve kuruluşlarına erişimleri, kamusal alandan faydalanmaları noktasında hizmet ağında ciddi kolaylıklar sağladık.

Cumhuriyet tarihimizde ilk defa amacı; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak olan; engellilik alanında yaşanan sorunlara kapsamlı ve çağdaş çözümler içeren 5378 Sayılı Engelliler Yasasını çıkardık.

Allah Resûlü’nün “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin!”  sözünü hayat düsturu edinerek, engelliler için yaşamı kolaylaştıracak ve sevdirecek hizmetlere öncü olmalıyız. Sadece kendi konforunu değil, aynı gökyüzünü, aynı suyu, aynı şehri paylaştığı herkesin rahatını düşünen bir insan, Sevgili Peygamberimizin şu sözünde kendini görecektir: “Müminlerin birbirine karşı merhamet, sevgi ve şefkat gösterme hususunda yekvücut olduğunu görürsün. Tıpkı bir uzvu rahatsızlandığında bedenin diğer uzuvlarının uykusuzluk ve ateş ile onun için çırpınması gibi…”

Bizler de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği üzere “ Engellerin bu kardeşlerimizin zihinlerinde ve uzuvlarında değil, onları eksik gören kalplerde olduğuna inanarak, bu bilinci tüm topluma yaymak konusunda gayret göstermeye devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle; 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde farkındalığımızın artacağı, sevgiyle kucaklaşacağımız nice günlerimizin olması dileğiyle tüm engelli vatandaşlarımıza aileleriyle, yakınlarıyla ve sevdikleriyle sağlıklı bir ömür ve engelsiz yarınlar  temenni ediyorum.”

 

sdsd-001.png

Türkiye Sakatlar Derneği Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çiyancı

Bizler yine dertlerimizle sorunlarımızla yaşamaya  devam etmekteyiz.

Sorunlarımız mevcutların üzerine binen yeni sorunlarda uğraşıyoruz..

Yıllardır uygulaması ertelenen yasa maddesi nedeniyle hala engelliler, genel olarak toplu taşıma araçlarından yararlanmakta olup bir kısmı yararlanamaz durumdadır.

Yıllardır genel olarak mevcut mevzuata uygun yapılmaya çalışılan  yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Fakat Denizli olarak sorunlarımızın büyük bir bölümü çözülmüş şanslı illerimizden birisidir

Sağlık Uygulama Tebliğinden yapılan değişiklikler engelliler için yaşamsal öneme sahip ilaç, ortez ve protezler ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşulları zorlaştırılmıştır Büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli araç ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılaşmakta, ödemeye güçleri olmadığı için satın almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır.

Özellikle engelliler için büyük önemi bulunan ve bir çok hakkın kullanımı için zorunlu olan Rapor Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu alanda giderek Dünya Sağlık Örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir.

Yeni bir rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerinin değiştirilerek engelli oranlarının düşürülmesi istihdamdan emekliliğe, sağlıktan eğitime birçok alanda hak kaybını doğurmaktadır.

Buna bir  de toplu ulaşıma erişim de zorlandığı için motorlu araç almak zorunda kalan engellilere kur farkının yarattığı fiyat artışları sorunu eklenmiştir. Özellikle ağır engelliler açısından tekerli sandalye veya sedye taşıyabilecek donanıma sahip bir aracın fiyatı, vergi indirimi için konulan fiyat üst sınırını oldukça aşmıştır. Son birkaç ay içinde kur farkı yüzde 30’un üzerinde artış yaşarken, motorlu araç fiyat üst sınırı yalnızca yüzde 9,11 oranında artırılacaktır.

Eğitimde karşılaştığımız sorunlar, oldukça fazladır. Zihinsel engellilerden işitme ve görme engellilere varıncaya kadar farklı gruplardaki engelliler için eğitim oldukça zor hale gelmiştir.

Engelliler için istihdamda konulan kotalar ise ne kamuda ne de özel kesimde önemli oranda boş kalmış durumdadır.

Covid-19 salgını ile dün erişebildiğimiz bir çok hizmete de artık erişmekte zorlanıyoruz sıkıntısını yaşıyoruz. Kamudan özele hemen her kesimdeki kurumlarda yaşanan kuralsızlıkların, duyarsızlıkların ceremesini en fazla bizler çekiyoruz.

Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz.

Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi.

Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığına unutmayın. Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.