Denizli Protokolünden Çanakkale Zaferi Mesajı

Denizli Protokolünden Çanakkale Zaferi Mesajı

18 Mart 1915 tarihinde kazanılan, Çanakkale Zaferi’nin 105. yıl dönümünde Denizli protokolünün mesajları

A+A-

vbm-3084-001.JPG

Denizli Valisi Hasan Karahan

Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan,18 Mart 1915 tarihinde kazanılan, Çanakkale Zaferi’ni kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin “Şehitler Günü’nü” idrak etmenin onurunu yaşamaktayız.

Çanakkale Zaferi, sonuçları itibarıyla, dünya tarihini etkileyen bir dönüm noktası olmuştur. Milletimizin imkânsızlıkları ve olumsuzlukları da yenecek derecedeki üstün vatan sevgisi, “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

Bizler Çanakkale Zaferi’ni sadece geçmişimize ait bir başarı olarak değil, bugün güçlü bir şekilde sürdürmekte olduğumuz medeniyet yürüyüşümüzün en önemli ilham kaynaklarından biri olarak görmekteyiz.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.” sözüyle Çanakkale’deki askerimizin manevi gücünü, ölümden korkmayan azim ve inancını, Türk Milletinin vatan uğruna canını feda etmekten asla kaçınmayacağını ve bu büyük zaferin hangi ruhla kazanıldığını gözler önüne sermektedir.

Çanakkale Zaferinde olduğu gibi bugün de gücümüz; yine milletimizin imanı, inancı, vatan, bayrak ve bağımsızlık sevdasıdır.

Kahraman şehitlerimizin, hakkı hiçbir surette ödenemeyecek fedakârlıklarını ve yakınlarının metânetini, bu millet daima minnetle hatırlayacaktır. Müsterih olunuz ki şehitlerimizin aziz kanlarıyla müdâfaa ettiği vatanımızı, onlardan tevarüs ettiğimiz azim ve şuurla korumaya devam edeceğiz.

Bu vesileyle; Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitleri Anma Günü münasebetiyle de; bu vatanı, bayrağı ve istiklâli bizlere mukaddes bir emanet olarak bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak  üzere, vatanını canından aziz bilen tüm Aziz Şehitlerimizi ve Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

 

mujdat-ilhan.jpg

Baro Başkanı  Avukat Müjdat İLHAN

Çanakkale Zaferi ,yüzyılın en büyük özgürlük mücadelesi, dünya tarihinin akışını değiştirmiş büyük bir cesaret nişanı, yurdun özgürlük meşalesinin ilk yakıldığı siper, tarihi şan ve şereflerle dolu ulusumuzun, vatan topraklarını korumak için fedakarlık ve binyıllarca unutulmayacak kahramanlık destanının yazıldığı ve büyük komutan Mustafa Kemal Atatürk ile Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’a ulaşmayı planlayan işgalci devletlere karşı kazanılmış ilk ve en önemli zaferdir...

Çanakkale destanı, kadını, erkeği, yaşlısının millet olarak tüm varını ortaya koyup, bağımsızlık ve egemenlik uğruna, canını vermekten çekinmeden kahramanlık destanı yazdığı eşi benzeri görülmemiş, mucievi  mücadelemizin bir sonucudur. Umudun bittiği, gücün tükendiği bir anda ulusumuz, Çanakkale Geçilmez” diyerek şehitlerimizin kanlarıyla vatan topraklarına bir duvar örmüştür.

Çanakkale Zaferimizin 105. yılında  başta bizlere bu büyük zaferin gururunu yaşatan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Türk ordusunun kahraman askerlerini, vatanımız uğruna yaşamlarını yitiren tüm şehitlerimizin hatırası önünde minnet ve şükranla eğiliyor, rahmetle  sevgi ve saygıyla anıyoruz.

 

nuri-cavusoglu.jpg

B.Nuri Çavuşoğlu CHP Denizli İl Başkanı

Çanakkale Zaferi Türk'ün savaş tarihine altın harflerle yazılmasını sağlamıştır.Bu zafer dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı , güç dengelerinin tamamen değiştiği, dünya üzerinde Türk Milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığının kanıtıdır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlıkların doruk noktasına ulaştığı bir azmin mücadelesi olmuştur.

Birinci Dünya Savaşı"nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazını geçip İstanbul"u almak isteyen düşman kuvvetlerine karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı"nda aylar boyunca devam eden bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlarda, düşman donanmaları çok ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili kısmı, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle Türk topçusu karşısında ağır kayıplar vermesiyle sonuçlanmıştır. Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişler böylece İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait ve Anzak adı verilen askeri güçler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk -Süngü tak- emrini vererek yıllarca Türk Milletinin hafızasından silinmeyecek olan “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir.” sözlerini söylemiştir. Böylece o güne kadar tarihin yaşanmış en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrasında ise bu gün Anadolu topraklarında bağımsız olarak yaşamamızı sağlayacak olan büyük bir zafer kazanılmış.

Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin önündeki her türlü engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir. Türk milleti bu zaferle, arka arkaya gelen acı olayların tesiriyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır.

Büyük acılarla kazanılmış olan vatan topraklarını,Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir.

Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum.

 

c260684f-2273-4a01-beff-b5e616b63279-001.jpg

MHP Pamukkale İlçe Başkanı Av.Mehmet Ali Yılmaz

“Şu bir gerçek ki o kahraman nesil olmasaydı bu vatan toprakları bize yurt olmazdı. Canını ve kanını bugünümüz için feda eden o kahraman nesli minnet ve şükranla yâd ediyorum. O nesil ki namusunu ve vatan toprağını çiğnetmemiştir. Yüreklerinde çarpan ‘Çanakkale geçilmez’ nidası, tam bir asırdır gök kubbede yankılanmaktadır ve ebediyen yankılanacaktır.

Tarihimizin en mühim kıvanç tablolarından biri olan Çanakkale Zaferi, dünya tarihini sil baştan değiştiren bir destandır. Çocuk yaştaki yüz binlerce kahraman, anadan ve yardan helallik istemek sureti ile istiklal ve istikbal mücadelesi için cepheye koşmuştur.

Çanakkale’de 105 yıl önce binlerce vatan evladı, bu aziz toprakların bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Yiğit askerlerimiz vatanını savunmak üzere,hürriyetine halel getirmemek niyeti ile canını vermiştir.

Mehmet Akif'in duası ise hepimizin ortak duası olmuştur.
“Millet için etti mi ordum zafer, 

Kükremiş aslan kesilir her nefer. 

Döktüğü kandan göğe vursun zafer,

Toprağa bir damlası boş akmasın.”

Bu duygularla 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 105. yıldönümünde Aziz Şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle yâd ediyorum. Ruhları şâd olsun.”

 

mujdat-kececi-foto-2.jpg

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci

“Dünya tarihinde eşine az rastlanır kahramanlık mücadelelerinden olan Çanakkale zaferinin 105. yıldönümünü kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Çanakkale savaşı ve sonunda kazanılan zafer, birliğimizin en büyük sembollerinden birisidir. Türk milleti mevzu bahis vatan olduğunda gücünü göstermiş ve birçok zaferlere imza atmıştır. Milletimiz, geçmişte olduğu gibi gelecekte de bağımsızlığına, birliğine ve toprağına kastedenlere karşı aynı mücadeleyi korkusuzca sürdürecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 105. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, vatanını canından aziz bilen kahraman şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum.”

 

brahim-tefenlili.JPG

Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili

“Bugün Çanakkale Zaferi’nin 105. yılını kutlamanın büyük gururunu yaşıyoruz. Milletimiz, Çanakkale’de zor şartlar altında yedi düvele karşı büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek, işgalci güçlere ‘Çanakkale Geçilmez’ demiştir. Çanakkale Zaferimiz tarihe altın harflerle yazılırken, Milletimiz, vatan, hürriyet ve istikbal söz konusu olduğunda neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Çanakkale Destanı bizler için de vatan toprağının, bağımsızlığın ne denli önemli olduğunun en büyük kanıtıdır. Bugün bizlere düşen görev Atalarımızın emaneti olan, uğruna binlerce şehit verdiğimiz vatanımızı kalkındırmak, milletimizin refah seviyesini yükseltmektedir. Bıkmadan, yorulmadan, Cumhuriyetimizi kalkındırma hedefimizden sapmadan gece gündüz çalışmaktır.

Bu duygularla Çanakkale destanını yazan, vatanımızı savunan, en güzel ve en değerli mirasımız olan vatan toprağımızı bizlere bırakan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm isimsiz kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.