Denizli Siyasetinde Tavas Damgası

Denizli Siyasetinde Tavas Damgası

Siyasetçi ve Bürokrat Yetiştiren İlçe: Tavas

A+A-

Denizli’nin Tavas ilçesi siyasetçi ve bürokrat yetiştirme sıralamasında ilk sırada. Belediye başkanlarından, milletvekillerine, bürokratlardan Bakanlara kadar tanınmış birçok isim Tavaslı.  Bugün Tavaslı olarak ilk akla gelen isim Belediye Başkanlığından Ekonomi Bakanlığına adım atanan Nihat Zeybekci. 21. Dönemde ise 7 milletvekilinden 5’i yine Tavaslı.

Son 50 yılda Denizli Belediyesi Başkanlarının tamamına yakını Tavaslıydı. Bu isimleri Belediye Başkanlarından Hasan Gönüllü, Ali Marım, Ali Aygören, Nihat Zeybekci ve Osman Zolan olarak sıralayabiliriz. Hasan Gönüllü 1973’ten 1980 yılına kadar, Ali Marım 1989’dan 1990 yılına kadar, Ali Aygören 1999’dan 2004’e kadar,  Nihat Zeybekci 2004 ile 2011 yılına kadar Belediye Başkanlığı görevlerini yürütmüşler. Nihat Zeybekci'nin milletvekili adaylığına başvurmak için istifa etmesi üzerine, belediye başkanvekilliği görevine getirilen Osman Zolan, 16 Mart 2011'de Denizli Belediye Meclisi'nde yapılan seçimle Denizli Belediye Başkanlığı görevine getirildi. 30 Mart 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Denizli halkının tam desteğini alarak Denizli Belediye Başkanı oldu, halen bu görevi yürütmektedir.

4 Kez Yenilen Kabinede Yerini Korudu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli’de STK’larda görev aldıktan sonra 2004 yılındaki seçimlerde Belediyesi Başkanı seçildi. 2011 genel seçimlerinde birinci sıradan AK Parti Denizli Milletvekili seçildi. 2013 yılında TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı seçildi. 26 Aralık 2013'te Ekonomi Bakanı oldu. Zeybekci, bu göreve başladığından beri 4.kez yaşanan kabine değişikliğinde yerini korudu.

Farklı Partilerden Aday Olan Vekiller de Oldu

Bazı isimler var ki birden fazla dönemde, birden fazla partiden milletvekilli seçilerek bu görevi yerine getirmişler. Bunlardan biri Tavaslı Hasan Korkmazcan, 15.dönemde Demokrat Parti, 19. ve 20. dönemlerde Anavatan Partisi’nden seçilerek milletvekilliği yapmıştır. Ayrıca TBMM Başkanvekilliği görevini de yürütmüştür. Mehmet Gözlükaya 19,20 ve 21. Dönemlerinde Doğru Yol Partisi’nden seçilerek Denizli Milletvekilliği yaptı.  

21. Dönemde de Meclis’e 5 Tavaslı Vekil Gönderildi

21. Dönem Milletvekili seçimlerinde meclise giden 7 milletvekilinin 5’i de Tavaslı. Demokratik Sol Parti’den Hasan Erçelebi ve Mehmet Kocabatmaz, Milliyetçi Hareket Partisi’nden Ali Keskin, Doğru Yol Partisi’nden Mehmet Gözlükaya ve Mustafa Kemal Aykurt. Mehmet Kocabatmaz aynı zamanda Devlet Bakanlığı görevinde de bulundu.

Bakanlık Yapan Tavaslılar

Mehmet Kocabatmaz Devlet Bakanlığı görevinde de bulundu. Nihat Zeybekci Ekonomi Bakanı de 4 kez kabine değişikliğine rağmen yerini korudu. Tavas’ın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Karabay da, önce Ekonomi Bakanlığı’nda ardından da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda Bakan yardımcısı olarak göreve geldi.

Tavaslı Bürokratlar

Türkiye Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği Kurumu Başkanı Dr. Hasan Aydınlık, 8 Mart 2017’den beri bu görevi başarıyla yürütüyor. Tavas Kızılcabölüklü Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, 6 yıl Denizli Devlet Hastanesi başhekimliği yaptıktan sonra, Isparta Şehir Hastaneleri Başhekimliği’ne atandı.

Not: Bu haberde yer verdiğimiz isimleri 15.dönemden itibaren ele aldık. Unuttuğumuz herhangi bir siyasetçi varsa şimdiden özür diliyoruz. Unutulan birinin isminin bize iletilmesi durumunda haberimize eklenecektir.


AKİSHABER - ÖZEL HABER

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.