Denizli'de 20 numaralı otobüs diğerlerinden çok farklı!

Denizli'de 20 numaralı otobüs diğerlerinden çok farklı!

Denizli'de yapay zeka destekli teknoloji ile tasarlanan "20" numaralı otobüs kırmızı ışıkta beklemeden seyahati tamamlayarak zamandan kazanıyor.

A+A-

Denizli'de yapay zeka destekli program çerçevesinde çalışan 20 numaralı belediye otobüsü 42 kilometrelik güzergahını seyahati boyunca kırmızı ışıkta beklemeden tamamlıyor.

Denizli içerisinde kent trafik akışı, Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya koyulan yapay zeka destekli program sayesinde 24 saat boyunca aralıksız olarak takip ediliyor. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi iş birliği çerçevesinde hazırlanan program, şehir trafiğindeki tüm verileri radyo sinyalleri aracılığı ile bir kez içerisinde topluyor. Yerli imkanlar vasıtası ile hazırlanan sistemin verdiği uyarılar sayesinde belediye çalışanları da trafikte yaşanan olumsuzluklara anında müdahale edebiliyor.

Sinyallerden alınan veriler ışığında vatandaşların ışıkta bekleme sürelerinin azaltılması ve sürücülerin trafikte daha kolay ilerleme imkanına sahip olmasına olanak sağlıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu proje ile kent içerisinde yolcu taşıyan otobüslerin trafikte daha hızlı hareket etmeleri de amaçlanmış oluyor.

Kırmızıdan Yeşile!

Bunun ilk uygulaması olarak 42 kilometre yol güzergahında yolcu taşıyan "20" numaralı otobüs kullanıldı. Otobüs ilk olarak ışıklara yaklaştığında araca konulan cihaz, sinyalizasyon merkezine radyo sinyali göndermeye başlıyor. Böylece o an içerisinde kırmızı olan ışık otobüs yaklaştığında yeşile dönüyor. Daha önce bu güzergah üzerinde 1 saatte tamamlanan yol bu proje sayesinde 30 ila 40 arasına kadar düşüyor.

Şu anda sadece "20" numaralı hat otobüsünde denenen bu sistemin daha ilerleyen zamanlarda diğer hatlarda da kullanılması planlanıyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Geliştirilen bu sistem sayesinde 20 numaralı otobüsümüz uzaktan kontrol edilebiliyor. Otobüsümüz kavşağa yaklaştığı anda 10 saniye içerisinde kırmızı olan ışık yeşile dönüyor. Şu andaki denemelerimiz oldukça başarılı. Bu vatandaşlarımızın otobüs içerisinde geçirdiği süreyi de azaltma olanağı sağlıyor. Sistem başarılı olursa diğer hatlarımızda da bunu kullanmaya başlayacağız." dedi.

20 numaralı otobüs şoförü İlhan Çakır da, "Kırmızı ışığa yaklaşan otobüsümüz için sinyal lambası bir anda yeşile dönüyor. Daha öncesinde 1 saatte gidilen yol mesafesi şimdi 30 ila 40 dakika arasına kadar düştü." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.