Denizli'de Başhekim İstifaya mı Zorlandı?

Denizli'de Başhekim İstifaya mı Zorlandı?

İYİ  Parti Denizli Milletvekili Yasin ÖZTÜRK, PAÜ Hastanesinde gelen istifayı soru önergesi ile Bakan Koca’ya sordu.

A+A-

İYİ  Parti Denizli Milletvekili Yasin ÖZTÜRK, Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Gürbüz Akçay'ın dün yapmış olduğu paylaşımın dışarı sızmasıyla birlikte ardından gelen istifasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA'ya yazılı soru önergesinde bulundu.

YOĞUN BAKIMLARIN YETERLİLİĞİ NEDİR ?

Milletvekili ÖZTÜRK  Denizlide ki COVİD  19 vakaları dışında yoğun bakım ünitelerinin dolu olmasıyla ilgili vatandaşların şikayette bulunduğunu, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinde ki yatak sayısının yeterliliğinin ne kadar olduğunu soru önergesinde belirtti. Denizli'de ki artan vaka sayılarına karşın ek önlem alınıp alınmadığını da soru önergesinde sundu.

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gürbüz Akçay’ın WhatsApp grubunda yaptığı ‘Covid servisleri ve acilleri tamamen dolu. Hastanelerde yer yok. Sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli’ paylaşımı dışarı sızınca üniversite yönetimi tarafından istifaya zorlandığı ve baskılar karşısında başhekim yardımcılığı görevini bıraktığı iddia edilmektedir. 

Gürbüz Akçay, WhatsApp grubunda yaptığı paylaşımda corona virüsü salgınına ilişkin olarak şu ifadeleri kullanmıştır.

“Denizli’den S.O.S. veriyorum. Korona pandemisi tüm şiddetiyle devam ediyor. İki devlet hastanesi ve Tıp Fakültesi yoğun bakımları, covid servisleri ve acilleri tamamen dolu. Son bir hafta içinde bir dostum, bir kuzenim rahmetli oldu. Şu anda kaç tane tanıdığım yoğun bakımda. Annem pozitif, evde tedavi alıyor. Ağırlaşsa Denizli’de hastanelerde yer yok. Bu yazıyı okuyanlardan bakan beye ulaşabilecek varsa Denizli’de acil sokağa çıkma yasağı ve tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

Öte yandan, sadece Merkezefendi ilçemizde günlük vaka sayısının 1300’leri aştığı söylenmektedir. Nüfus orantısına göre baktığımızda tüm Denizli’de günlük 4 bin civarında vaka olduğu, 10.11.2020 tarihi itibariyle Denizli’de 35 vatandaşımızın bu hastalık nedeniyle vefat ettiği (vefat nedenleri olarak Covid yerine bulaş hastalık ve/veya kronik başka rahatsızlıkların bildirildiği) dolayısıyla Türkiye genelinde her gün açıklanan Sağlık Bakanlığı verileriyle bu sayılarının örtüşmediği gözlemlenmektedir.

Başhekim Yardımcısı Gürbüz Akçay’ın açıklamaları da, hastanelerin durumu da ortadayken, evde tedavi görenlerin vaka sayılarına dahil edilmemesi gerçeklerin kamuoyundan gizlenmesinden öteye geçmemektedir.

Bakanlığınızca verilen sayıların eksik bildiriminden kaynaklı bu durum, COVİD 19 salgını konusunda vatandaşlarca alınan tedbirlerin esnetilmesine neden olmakta, Denizli’de de olduğu gibi tüm ülke genelinde hasta sayılarının artmasına yol açmaktadır.

Bu doğrultuda,

COVİD-19 salgınının başladığı tarihten itibaren Denizli’de görülen pozitif vaka sayısı kaçtır?

Denizli’de, COVİD 19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin yaş ve cinsiyetlerine göre dağılımı ne şekildedir?

Ekim ayından itibaren salgının yayılmasında öne çıkan iller arasında sayılan ve son dönemde en çok vakanın görüldüğü ilk 5 il arasında yer alan Denizli’de, vaka sayılarının hızla artışının nedeni araştırılmış mıdır?

Denizli’de COVİD 19 salgını nedeniyle hastanede tedavisi devam eden vaka sayısı kaçtır? Bu hastaların kaçının yoğun bakım ünitelerinde tedavisine devam edilmektedir?

Denizli’de COVİD 19 salgını nedeniyle evde tedavi edilen hasta sayısı kaçtır? COVİD 19 şüphesi nedeniyle karantinada bulunan kişi sayısı kaçtır?

Denizli’de testi negatif çıkmasına karşı, tomografi ve diğer testlerde Covid 19 olduğu tespit edilen vaka sayısı ne kadardır? Bu kişiler de, Bakanlığınızca açıklanan vaka sayılarına dahil edilmekte midir?

Denizli Devlet Hastanesi, Denizli Servergazi Devlet Hastanesi ve PAÜ Hastanesi yoğun bakım ünitelerindeki yatak sayısı kaçtır? Yoğun bakım servislerindeki yatak sayısı, artan Covid 19 hasta sayısının tedavisini karşılamaya yeterli gelmekte midir?

Vatandaşlardan COVİD 19 vakaları dışındaki hastaların yoğun bakım servislerinde yer bulamadığı şikayetleri gelmektedir. Denizli’deki hastanelerde COVİD 19 vakaları dışındaki hastaların tedavisi için yoğun bakım servislerinde yeterli sayıda yatak bulunmakta mıdır? Denizli’de yoğun bakım servislerinde yer olmadığı için, başka illere sevki yapılan hasta bulunmakta mıdır?

Denizli’deki hastanelerimizdeki hasta yoğunluğunu paylaştığı iddiasıyla Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısının istifaya zorlandığı iddiası doğru mudur?

İddia doğru ise, salgınla aktif mücadele eden bir doktorun hastalık konusunda uyarıda bulunması Bakanlığınızca tasvip edilmemekte midir?

Bakanlığınız yetkililerince, Başhekim Yardımcısı Gürbüz Akçay ile görüşülüp PAÜ Hastanesindeki vaka sayıları ve hastanelerin yeterlilik durumu hakkında bilgi alınmış mıdır?

COVİD 19, nedeniyle uyarıda bulunan bir Başhekim Yardımcısının istifaya zorlanmasının, hastalıkla mücadele eden sağlık çalışanlarının üzerinde yaratacağı psikolojik baskı dikkate alınmamış mıdır?

Denizli’de artan vaka sayıları da dikkate alınarak, ek tedbirler alınması düşünülmekte midir?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.