Denizli'de Erken Teşhis için Farkındalık Etkinliği

Denizli'de Erken Teşhis için Farkındalık Etkinliği

PAÜ Hastanesi sergi salonunda Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası etkinliği düzenlendi.

A+A-

Etkinliğe Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özban, PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Başkanı ve Çocuk Kardiyoloji BD Başkanı Prof. Dr. Dolunay Gürses, Öğretim Üyeleri, çocuklar ve aileleri katıldı.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Dolunay Gürses şunları söyledi ;  Doğumsal Kalp Hastalıkları doğumsal anomaliler içerisinde en yaygın görülen hastalıklardır. Tüm canlı doğumların %1’ini oluşturur. Ülkemizde her yıl 1,5 milyon canlı doğum olduğunu düşünürsek her yıl yaklaşık 15.000 bebek doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır. En yaygın görülen doğumsal kalp hastalıkları deliklerdir. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu erken teşhis ve zamanında müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Erken tanı bebek doğunca yapılan fizik bakı ve pulse oksimetre taramalarıyla yapılabileceği gibi, anne karnında gebeliğin 18-22. Haftaları arasında yapılan fetal ekokardiyografi ile de koyulabilir. Bir bebekte emme sorunu, emerken yorulma, terleme, özellikle ağız çevresinde ve dudaklarda morarma, hızlı nefes alıp verme, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kilo alma, duraklama ve büyüme geriliği varsa doğumsal kalp hastalıkları açısından uyanık olunmalı ve ayrıntılı değerlendirme için anne ve babaların çocuk kardiyoloji merkezlerine başvurmaları gereklidir.

“Amacımız çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak, erken tanı ve tedavi olanağı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmak”

Doğumsal kalp hastalıkları erken tanı ve zamanında yapılan tedavi ile büyük oranda düzeltilebilmektedir. Bu bebeklerimiz tamamen sağlıklı bir hayat sürebilmektedir. Ancak tanıda gecikme doğal olarak tedavide gecikmeye neden olmakta ve sağlıklı hayat olanağının ortadan kalkmasına yol açabilmektedir. Bu etkinlikle amacımız çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak, erken tanı ve tedavi olanağı sağlamak amacıyla farkındalık yaratmaktır. Tüm çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak hayatlarını sürdürmeleri dileğiyle, 7-14 Şubat Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftamız kutlu olsun dedi.

Dekan Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay da yaptığı konuşmasında erken teşhisin önemini vurguladı.

Başhekim Prof. Dr. Selçuk Yüksel ise; etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederek bütün ailelerin bu konuda dikkatli olmalarını söyledi ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Etkinlik çocuklarımızın söyledikleri şarkılar, şiirler ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.