Denizli'de Koruma Altındaki Cami Tehlike Saçıyor

Denizli'de Koruma Altındaki Cami Tehlike Saçıyor

Işıklı Mahallesinde bulunan Çarşı Camisinin tavanı bir kısmı düşmüş ve geri kalan kısmının da dökülme tehlikesi var. Bundan dolayı camini kapısı kapalı ve cemaat camiyi kullanamaz halde.

A+A-

1960 yılında yapıldığı söylenen ve şuan Koruma altında olan caminin tavan alçısı çökmüş durumda. Koruma altında olan bu cami yaklaşık 2,5 aydır bu halde yapılmayı bekliyor. Cami de..

Işıklı Mahallesinde bulunan Çarşı Camisinin tavanı bir kısmı düşmüş ve geri kalan kısmının da dökülme tehlikesi var. Bundan dolayı camini kapısı kapalı ve cemaat camiyi kullanamaz halde.

1960 yılında yapıldığı söylenen ve şuan Koruma altında olan caminin tavan alçısı çökmüş durumda. Koruma altında olan bu cami yaklaşık 2,5 aydır bu halde yapılmayı bekliyor. Cami de yer alan halılar tavanın çökmesinden dolayı kullanılmaz hale gelirken Caminin zarar görmüş avizesi de sökülmüş ve bir kenara bırakılmış.

Işıklı Mahalle sakinleri akşam namazı ile yatsı namazı arasında, caminin boş bir saatinde tavanın çökmesinin olası bir felaketi engellediğini söylüyor.

Cami cemaatinin iddialarına göre caminin kubbe kısmındaki sıva çatlağı bundan aylar öncesinde yetkililere iletilmesine rağmen herhangi bir önlem alınmadı.  

img_3556-1024x683.jpg

Namaz saatinde yoldan geçen vatandaşlar namaz kılmak için yola yakın olan Çarşı Camisine  geldiğinde ise kapıda asılı olan ‘Camimizin kubbesinin alçısı düştüğü için camimiz kapalıdır.’ yazısı ile karşılaşıyor.

Işıklı Mahallesi Çarşı Camii imamı ve cemaati mahallenin diğer camisi olan Aşağı Camiye giderek ibadetlerini gerçekleştiriyor. Aşağı Camiinin de durumunun pek iç açıcı olmadığını ifade eden cami cemaati; rutubetten dolayı cami duvarlarının ve tabanının hasar gördüğünü belirtiyor. Aşağı Cami kapı girişinde cemaati ağır bir rutubet kokusu ile karşılıyor içeri girildiğinde ise her adımda gıcırdayan bir taban, çatlamış sıvalar ve her an göçecek hissi bekliyor.

Koruma altında olan Çarşı Camisinin korunamamasından dolayı kullanılamaz hale gelmesine ve bakım ve onarımının bürokrasiye takılarak aylardır yapılamasına tepki gösteren cemaat; ” Bürokrasiden günlerce o cami duruyor. Gelip gidiyorlar, kontrol ediyorlar ama kimse bir şey yapmıyor. Burası birinci derece sit alanı koruma altında. Biz gerekli yerlere girişimler yaptık. Aydın Sit Alanı Müdürlüğüne, Denizli Valiliğe ama şuan prosedür aşamasını geçemediği için bekliyoruz. Sit alanı olduğu için Anıtlar Kurulu yapacak. Ama biz biran evvel yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Kendi imkanları ile camiyi temizleme girişiminde bulunduklarında dokunmalarına izin vermediklerini kaydeden cami cemaati ; “Bir an önce camimizin yapılmasını istiyoruz. Evrak işlerini sonra halletsinler. Önce bizim camimizi yapsınlar. Çivril’de koruma altında olan Çarşı camisini de yapacağız dediler senelerdir kullanılamaz halde hala bekliyor. Bizim camimizin kaderi Çivril’deki Çarşı caminin kaderi gibi olmasın.” diye ekliyor.

Çivril Çarşı Caminin ise 2017 yılında ihalesi yapılarak restorasyonuna başlandı. İhale gereği 2018 yılının Temmuz ayında tamamlanıp ibadete açılması beklenirken günümüzde halen yapımına devam edilmektedir.

Kaynak:genccivrilgazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.