Denizli'de O Hayvan Hastalığına Dikkat!

Denizli'de O Hayvan Hastalığına Dikkat!

Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrol Programı doğrultusunda Denizli genelinde 1 Şubat itibarıyla şap hastalığa aşılama kampanyası başladı.

A+A-

Şap hastalığının önemli hayvan hastalıklarından olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz ERKAYA yaptığı açıklamada “Geviş getiren hayvanlarda görülen ve son derece bulaşıcı olan şap hastalığına karşı ilkbahar dönemi aşılama kampanyası başlamıştır. Şap aşılama kampanyası Bakanlığımızca ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yılda iki defa düzenlenmektedir. “2022 Yılı Aşılama Programı” 31 Mart 2022 tarihine kadar devam edecektir. Kampanya kapsamında, yaşı 2 ay üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanlar aşılanacaktır.

Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et ve süt veriminde ciddi kayıplara neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmanın yolu, yaşı 2 aylık üzerinde olan tüm hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca ilk defa aşılanan buzağıların ilk aşıdan 21-30 gün sonra rapel (tekrar) aşılarının yapılması gerekmektedir.” Dedi.

Uluslararası hayvan ve hayvansal ürün ticaretine engel teşkil eden ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan bu hastalıktan korunmak için yetiştiricilerimizin aşılama kampanyasına mutlaka katılım sağlaması gerekmektedir.

Tüm bulaşıcı hayvan hastalıkları ile İlimiz genelinde Bakanlığımızca belirlenmiş esaslar doğrultusunda hayvan hastalıkları ve zararlıları ile mücadele, koruyucu ve tedavi edici hayvan sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, hayvan refahını sağlayıcı çalışmalar ve hayvan sağlığı ile ilgili karantina hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında tüm uygulamalar; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimiz tarafından mesai mefhumu gözetilmeksizin gerçekleştirilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.