Denizli'de Tarihi Eser Kaçakçılarına Operasyon

Denizli'de Tarihi Eser Kaçakçılarına Operasyon

Denizli Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından ilimizde “Tarihi Eser Kaçakçılığı” suçunu işlemek isteyen şahıs ve organizasyonlara yönelik iki ayrı yakalama çalışması yapıldı.

A+A-

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince kültür varlığı eserlerden çeşitli objelerden oluşan antik dönemlere ait tarihi eserleri yurt içinde toplayıcı adı altında toplayan ve maddi değeri yüksek olan eserleri yasadışı olarak satış yapmak isteyen şahıs ve organizasyonların tespit edilerek yakalanmasına yönelik ilimizde çalışmalara başlanıldı.

İlimizin antik kent olması nedeniyle yurt içinde ve yurt dışında haksız kazanç elde etmek isteyen ve kültür varlıklarımızı yasadışı satışa sunmak isteyen şüpheli şahıslar ilimizde ekiplerce yürütülen çalışmalar neticesinde tespit edildi. Görevli ekiplerce tarihi eser kaçakçılığı yapabileceği değerlendirilen şüpheli şahıs ve kullandıkları iki araç tespit edilerek takibe alındı. İlgili mahkeme kararı ile her iki araçta da yapılan kontrollerde 1 adet Roma dönemine ait 3 başlı güzel kadın olarak tasvir edilen mermer heykel bulunarak el konuldu

İncelendi

 Ele geçirilen tarihi eser olabileceği değerlendirilen objenin özelliklerinin ve hangi döneme ait olduğunun tespiti amacıyla Müze Müdürlüğü’nce uzman arkeolog ve müze araştırma görevlileri tarafından inceleme raporu düzenlendi. Yapılan tespitler sonucu ele geçirilen kültür varlığı antik heykel başı mermer heykelin Roma dönemine ait üç adet kadın başı olduğu ve her iki yanında ellerinde meşale figürü olarak tasvir edildiği, arkada kanat figürlerinin olduğu tespit edildi.

Ele geçirilen eserin korunması gerekli kültür varlığı orjinal envarterlik değerinde ve etütlük nitelikte müzede bulunması gereken tarihi eser olduğu bildirildi.

Operasyon neticesinde yakalanan 4 şüpheli şahıs hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet suçundan adli işlem yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.