Denizlililer Bile Bu Kanyonu Bilmiyor!..

Denizlililer Bile Bu Kanyonu Bilmiyor!..

Denizli'nin Çivril ilçesi tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir ilçe. Bu güzelliklerden bir tanesi de Akdağ Tokalı Kanyonu.

A+A-

Her Çivrilli’nin bir kez olsun görmesi gereken yerlerin başında gelen Tokalı Kanyonu misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.

Bu sene AKİDAK ve Genç Çivril Gazetesi iş birliği ile gerçekleştirilen Geleneksel Tokalı Kanyonu Treking ve Macera Etkinliğinin 9.’su 9 Ağustos 2020 Pazar günü yapıldı.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'de Katıldı

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 80 kişilik grup Tokalı Kanyon’un zorlu parkurlarını geçti. AKİDAK başkanı Erkan Atila’nın öncülük ettiği grup Kocayayla dan giriş yaparak Gümüşsu’ya kadar olan parkuru yaklaşık 6 saatte tamamladı.

Grubun kalabalık olmasıyla bir takım aksaklıklar yaşansa da herkes için unutulmaz bir macera oldu. Yürüyüşle başlayan macerada suların içinde kocaman ve bir o kadarda kaygan kayaları geçerken düşmemek için şanslı olmak gerek.

İlk kez Kanyondan geçecek olanların heyecanı başkayken daha önceden geçmiş olanların eskiyle kıyaslayarak yaşadığı üzüntüsü daha başkaydı. Yüksek kayaların tepesinde bir ağacın üzerinden bir ipe tutunarak geçmek kendini akrobat gibi hissettirirken kayadan aşağıya bir ip yardımı ile inmek dağcı gibi hissetmeye yetiyor. Ardından önünüze çıkan derin sularda yüzmek, yüzme bilmeyenlerin yine bir ip yardımı ile kayadan bir dağcı edasıyla karşıya geçmek de bambaşka bir duyguydu.

Tabi tüm bu zorlu yolları aşarken içinde bulunduğunuz manzara ise paha biçilemez. Kanyona adını veren toka olarak adlandırılan kaya parçasına ulaşınca adeta tüm yorgunluk gidiyor ve yerini anlatılamaz başka duygulara bırakıyor.

Grubun yaşadığı en şanssız olay ise kanyondan çıkıldığı anda bastıran şiddetli yağmur oldu. Yağmur altında ilerlemenin zorluğuna bir de kurumuş dere yatağındaki taşlar ve kayalar eklenince zorluk bir kat daha arttı. Uzunca bir yürüyüşün ardından Gümüşsu mahallesine gelindiğinde ise yorgunlukla birlikte unutulmaz anılara sahip olmanın keyfi ile maceranın sonuna gelindi.

Kanyon gezisine katılanların sosyal medya paylaşımları tüm yaşananları özetledi. Paylaşımlardan birkaçı şöyle;

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk: Giden bir Gitmeyen bin pişman olur. Akdağ İzcilik, Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübünün tertip ettiği Tokalı kanyonu gezimizi zor ve yorucu bir 6 saatten sonra tamamlayabildik.
Doğa harikası bir yer ,
gitmeye, gezmeye değdi doğrusu.

İYİ Parti Çivril İlçe Başkanı Elvan Çakmakçı: Tokalı kanyonundan arda kalanlar bi o kadar zorlu bi o kadar zevkli bir kez görülmesi gereken ama bir dahası düşünülür olan kanyon Çivril-Akdağ

Akın Dede: Tokalı Kanyon geçişi Harika bir geçiş. Şiddetle önerilir. Aksiyon iyi geldi.

GEZİ NOTLARI

Tokalı Kanyonu gezisi insanı günlük yaşantının zorluklarından alıp daha büyük zorluklarla mücadele etmeyi ve bunun keyifle yapılabileceğini gösteriyor.

Gezinin can alıcı yorumları daha önceden Tokalı Kanyona gidenlerden geldi. Ben de daha önceden giden birisi olarak konuşmalara kulak verdiğimde aynı düşünceler içinde olduğumuzu gördüm. Yapılan yorumlarda daha önceki senelerde insan boyunu aşan sular şimdi bel hizasına kadar inmiş. Tokanın altında ise su yok denecek kadar az. Eskiden su içilecek berraklıktayken şimdi dibi görünmez bulanıklıkta.

Ey Ademoğlu, bir takım güçler ve aç gözlülükle tabiat ananın dengesini bozarsan gün gelir o da senin dengeni bozar.
Kocayaylaya yapılan ucube gölet Akdağ’ın dengesini altüst ediyor. Sadece doğaseverlerin değerini bilebileceği canım doğa insan eliyle hızla kirletiliyor, yok ediliyor. Çöpünü cebinde yada çantasında eve kadar taşıyanlar ile eline geçirdiği pet şişe vs ne varsa doğaya bırakan insanların aynı havayı teneffüs ediyorsa burada yanlış giden bir şeyler var demektir. Kanyon boyu atılmış çok sayıda plastik şişe görmek çok üzücüydü. Her yer insanoğlunun kullanımına açılsın açılmasına da bölgeye tabiat parkı deyip piknik alanına çevirir bu da yetmezmiş gibi daha çok insan daha çok para gelsin diye güzelim yaylanın göbeğine birde gölet oturtursan tabiî ki buraya her kesimden insan gelecektir. Bilinçli doğa severler istediği kadar çöpünü cebinde taşısın doğayı kendi malı gibi hunharca kullananlar olduğu müddetçe doğal denge altüst olmaya mahkum kalacaktır.

Bırakalım bazı yerler sadece doğal güzelliği ile kalsın. Bırakalım ulaşımı zor olsun yollara parke taşlar döşenmesin. Bırakalım doğayı yapaylıktan uzak doğal güzelliği ile sahiplenecek değerini bilecekler ulaşabilsin. Ağzından çıkarıp attığı bir sakızın başka bir canlının hayatına mal olabileceğini düşünebilen hassas insanlar gelsin sadece. İlle de para kazanmaksa amaç doğal güzelliği ile korumak en büyük zenginlik olacaktır gelecek nesillere bırakılacak miras.
Evet, Tokalı Kanyonunu herkes görmeli ama katletmemeli.

Kaynak:Genç Çivril Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.