Denizli'nin 2. Hayri Dev'i: Durmuş Yıldırım

Denizli'nin 2. Hayri Dev'i: Durmuş Yıldırım

Eğitimci yazar Muhammet Kahraman Denizli'nin kültürü için önemli olan kişileri hatırlatmaya devam ediyor.

A+A-

Kahraman son olarak genelde Hayri Dev'in yanında üç telli çalarken görülen Durmuş Yıldırım'ın yanına gitti. Kahraman o abları şöyle anlatıyor:

KAPIZLI DURMUŞ

Çameli'nin Kapız Mahallesi'nde kendi halinde beli iyice eğilmiş eşiyle yaşayan Durmuş amcayı çoğu kişi biliyor. Hayri Dev'in hem arkadaşı hem akrabası olan bu güzel insan kendi çapında üç telli çalıyor, kaval çalıyormuş çok da düğüne gitmişler Hayri Usta'yla.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, oturan insanlar, ağaç ve açık hava

Eşi biraz kızıyor aynen benim eşimin de bana kızdığı gibi. Durmuş amcam sanata kendini vermiş ve kaptırmış; bir istiyorsun beş çalıyor.

Elindeki müzik aletinden çıkarıyor yılların yorgunluğunu. Neler çekmiş neler ve hala çekiyor da; bence Allah gecinden versin öldükten sonra çok arayacağımız bir değer hatta ikinci Hayri Dev diyebiliriz. Çalmanın yanında yerlerde ne bulduysa değerlendirip ağaçları süslemiş. Ona buna muhtaç olmamak için nazarlıklar yapıyor sanırım çıtlık ağacından bir şeyler yapıp satıyor. Kendisini bilen kişi fiyatını sormadan atar üç beş kuruş çünkü onlara can vermiş, emek vermiş, ümit vermiş. Koronaya bakmadan ellerine sarılıp öpüyorum ve ben de nazarlıklardan her gittiğimde aldığım gibi alıyorum.

Fotoğraf açıklaması yok.

Bu kocamanlar da göçünce köylerde hem sanat hem zanaat öksüz kalacak bilgi ve ilginize. #WeLoveDenizli diyen, Denizli kültürüne yön veren, destek olan kişiler ,büyüklerim.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum