Denizli’nin Bu Mantarı Etten Daha Lezzetli

Denizli’nin Bu Mantarı Etten Daha Lezzetli

Denizli’ye bağlı Çameli ilçesinde sonbahar yağmurlarının başlaması ile çam ormanlarında yetişmekte ola ve halk arasında "çıntar" diye de bilinen mantarın, kilosu 35 TL alıcı bulmakta.

A+A-

Toplanan 600 Kilo çıntarın kilosunu 35  TL’den sattıklarını belirten bir vatandaş, "Çıntar etten daha lezzetli. Et fiyatları da zaten o civarda. Doğal bir ürün, ilacı ve gübresi yok. Günün 7-8 saatini çıntar toplamakla geçiriyoruz. Doğal ve zahmetli olduğu için fiyatı da yüksek." diye konuştu.

Senenin daha çok Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplanmakta olan ve kırsal alanlarda geçim kaynağı haline gelen çıntar mantarı, lezzeti ve içerisinde barındırdığı besin değerleriyle dikkat çeken bir yiyecek türü. Mevsiminde yer yer kilosu 50 TL ‘ye satılabiliyor.

Çıntar nasıl pişirilir?

Çıntarla yapılabilecek tariflerin sonu yoktur. Mangalda ya da közde pişirebilir, yumurtayla omlet yapabilir, makarna sosuna ekleyebilir, çorbada kullanılabilir.

Eğer tek başına tüketmek isterseniz bir adet kuru soğanla birlikte suyunu çekene kadar kavurup enfes bir çıntar kavurması ya da bir başka deyişle çıntar sote yapabilirsiniz. Çıntar kavurması yaparken mantarlarınızı iri iri doğramanız yemeğinizin lezzetini artıracaktır.

Bir başka alternatif de mantarları hafifçe una bulayıp kızgın yağda kızartmaktır. Ancak kızartma yapacağınız zaman mantarlarınızın bütün kalması yemeğin görüntüsünün daha hoş olmasını sağlar.

Faydaları

Orijinal Çıntar mantarı bulduysanız da tebrikler, elinizde demir açısından zengin bir besin var demektir. Çıntar mantarı kansızlığa iyi gelir, içerdiği yüksek folik asit kalp hastalıklarına bire birdir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yağ içermez.

En büyük hilesi pişirmektir. Domates, soğan, biber ile türlü gibi pişirebilirsiniz. Mangalda sade ya da kaşarlı pişirebilirsiniz. Yani tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Kızartma deneyimine sahip kişiler; “Mantarı al, yıka, az unla. Sonra zeytinyağında kızart. Üstüne de sarımsaklı, nar ekşili bir sos yap” dedi. Tabii ki Ege’de zeytinyağı tarifin içinde olmazsa, olmazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.