Denizli’nin Çal İlçesinde Bulunan Bağlarda Hasat Sona Erdi

Denizli’nin Çal İlçesinde Bulunan Bağlarda Hasat Sona Erdi

İklim özellikleri sayesinde ilimizin üzüm üretim merkezi haline gelen Çal ilçesinde devam eden hasat ta sona gelindi.

A+A-

Çal İlçesinde gerçekleştirilen üzüm hasadına Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR, Çal Kaymakamı Mert ÇANGA, İşletme Müdürü Selma Süren, üretici Abdullah BULUT ve İl/İlçe Müdürlüğü personeli katıldı.

Türkiye'de üzüm üretiminde 3. sırada yer alan Denizli’de 2022 yılı TÜİK verilerine göre 32 bin 474 hektar alanda 282 bin 663 ton ürün elde edildi. Denizli’de bağcılığın merkezi olan Çal’da ise 15 bin 170 hektar alanda 83 bin 572 ton ürünün hasadı yapıldı.

Üzüm yetiştiriciliği; uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre ağırlıklı olarak Çal, Buldan, Honaz, Baklan ve Güney ilçelerinde yapılmaktadır. Bölgenin iklim ve toprak yapısı üzüm üretimine uygun özellik taşıdığından bölgede yetiştirilen ürünler ihracat kalitesindedir.

Çal ilçesinde en fazla şaraplık üzüm çeşitleri yer almaktadır. En çok üretimi yapılan çeşit Çal karası çeşididir. İlçede üretimi yapılan diğer çeşitler ise Sultani çekirdeksiz, Öküzgözü, Boğazkere, Kalecik karası, Syrah, Gabarnet ve Merlot çeşitleridir.

Çal İlçesinde Kurutmalık üzüm üretim alanı 3 bin 500 hektar, sofralık üzüm üretim alanı ise 2 bin 60 hektardır.

Denizli’de yıllık 50 bin ton işletim kapasitesi ile toplam 18 adet şarap üretim tesisi bulunmaktadır, bunun 9 tanesi Çal ilçesinde yer almaktadır. Bu tesislerin bazılarında uluslararası yarışmalarda dereceye giren ödüllü şaraplarda üretilmektedir.

Hasat etkinliğinde konuşan İşletme Müdürü Selma SÜREN; ‘’Bağlarımızın hasadı Ağustos’un 15’i ile Eylül ayının 15’i arası yapılıyor. Burada 100 dekarlık çekirdeksiz üzüm bağımız var. Hasadımız yapıldığı zamanlarda kesim ekibimiz geliyor ve bizim tek sıra şeklinde olan kasalarımıza hasat edilen ürünler tek sıra şeklinde döşeniyor. Buradan hiç zarar görmeden ürünü işletmemize ulaştırıyoruz ve işletmede 2 kg, 5 kg ve 7 kg kasalara işlemesi yapılıyor. Burada ürünlerin ambalajlaması yapılıyor ve yurt dışına ihracatı gerçekleştiriliyor. Bu süreçte bağcımızın, çiftçimizin büyük emeği var. Çünkü üretimde güzel kaliteli ürün olması çok önemli. Güzel kaliteli ürün alabilirsek bizde bu güzel ürünü işleyerek yurt dışına satabiliyoruz. Buradan bütün çiftçilerimize bir masajım var. Biz bu zorlu sezonda İl-İlçe Tarım Müdürlüğünün bütün uyarılarına uyup harfiyen bütün uygulamaları yaptığımız için az bir hasar ile bu sezonu kapattık. Üreticilerimize bu uyarılara uymalarını tavsiye ediyorum. ‘’ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.