Denizlinin En Genç Adayından Basın Açıklaması

Denizlinin En Genç Adayından Basın Açıklaması

Denizlinin En Genç Millet Vekili Adayı Vatan Partisinden Yadigar Özen'den Basın Açıklaması

A+A-

TGB Genel Başkan Yardımcısı ve Vatan Partisi’nden Denizli’nin en genç milletvekili adayı Yadigar Özen 12 Mart 1971darbesinin ardından 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölümünün yıldönümünde yaptığı açıklama şöyle;

“ Deniz Gezmiş

Yusuf Aslan

Hüseyin İnan...

Birçoğumuz O’nları okuyarak “Tam Bağımsız ve Gerçekten Demokratik Türkiye” mücadelesine katıldık. 68 kuşağı, biz 90 kuşağına yol gösterdi, bize büyük bir miras bıraktı. Bu miras Denizlerin uğruna canlarını verdiği bağımsızlık mücadelesidir, emperyalizme karşı vatanımızı savunma mücadelesidir.

TÜRK GENÇLİĞİ 150 YILDIR BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VERİYOR

Bu topraklarda gençliğin rolü daha da öncesinden başlamaktadır. Osmanlı Devleti’nin emperyalistlerce paylaşılmak istenmesine yine Tıbbiyeli, Harbiyeli gençler İttihat Terakki’yi kurarak karşı çıkmış, 1908 Devrimi ile meşrutiyeti ilan etmişlerdir.

1. Dünya Savaşı’nın ardından yurdumuz işgal edilmesine karşı üniversitelerde, köylerde yine gençler örgütlenmiş Kuvay-i Milliye’nin çeşitli kademelerinde görevler almışlardır. İngiliz hayranı Ali Kemal’i üniversitede derse almayan Kurtuluş Savaşı gençliğinin Cumhuriyet’in kurulmasındaki önemi büyüktür.

1950’de iktidara gelmesinin ardından Demokrat Parti, cumhuriyet değerlerine sahip çıkmak yerine emperyalizme kucak açmış ve NATO'ya üye olarak cumhuriyetin tam bağımsızlık mücadelesine ket vurmuştur. O dönemin en önemli kurumlarından olan üniversitelerden gelen gençliğin tepkileri Demokrat Parti iktidarına karşı yükselen mücadelenin ilk kıvılcımlarıydı. İstanbul Üniversitesinde 28 Nisan günü "Hürriyet İsteriz", "Kahrolsun Diktatörler" sloganlarıyla ayaklanan öğrenciler sert müdahale ile bastırılmış ve Turan Emeksiz polis kurşunuyla öldürülmüştür. Ve bu olaydan sonra Ankara'ya ulaşan direniş Cebeci Kampüsü öğrencilerinin '555K olayı' ile sonuçlanmıştır. Bunlar gibi birçok olayın yaşanmasının ardından ordunun alt kademelerinde görev yapan vatansever subayların Demokrat Parti dönemine bir son demek için halkın büyük desteği ile yaptıkları 27 Mayıs İhtilali Türkiye için tekrar bağımsızlık yoluna girmekte önemli adımlardan birini oluşturmuştur.

68 KUŞAĞI 90 KUŞAĞI İLE BULUŞUYOR

27 Mayıs İhtilali’nin yarattığı ortamın üzerinde gelişen 68 Kuşağı ise Türkiye gençlik hareketi tarihinin dönüm noktasını oluşturmuştur. Vatan ve bağımsızlık mücadelesi 68 kuşağı ile üniveristelere taşınmış parasız, demokratik eğitim talepleriyle birleşmiştir. Emekçilerin hak talepleriyle birleşmiştir. Tam Bağımsız Türkiye İçin Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü, 6. Filo eylemleri, Özel Okullara Hayır Yürüyüşleri 68’den bize kalan büyük miraslardır.

Gençliğin ülke meselelriyle ilgilenmesi ve en önde yer alması elbette ki emperyalistleri ve yerli işbirlikçilerini rahatsız etmiş ve Amerikancı 12 Mart ve 12 Eylül darbeleriyle başta Türk gençliği olmak üzere Türk milleti ezilmek istenmiştir. Deniz’leri idam ederek, 12 Eylül işkenceleriyle gençliğe gözdağı vereceklerini zannedenlerin hesabını 90 kuşağı bozmuştur.

12 Eylül’ün ardından apolitikleşti dedikleri gençlik 19 Mayıs’ın yasaklanmasını ardından İstiklal Caddesi’nde yapılan 240bin kişilik yürüyüşle dirilmiş ve tarihe geçen büyük Gezi Direnişi’ni, Haziran Ayaklanması’nı yaratmıştır.

Yeniden Sasmun’dan Ankara’ya 1919 gençle yürümüş, Amerikan askerinin başına çuval geçirmiştir.

68 RUHUNU MECLİSE TAŞIYACAĞIZ

68’in özü vatan ve emektir, Atatürk Devrimi’ni tamamlamaktır. Bugün 68 kuşağının önderlerinin tabiriyle 68’i de aşan bir gençlik vardır. 90 kuşağı olarak şimdi önümüze koyduğumuz hedef meclisi gençleştirmek ve yeniden Mustafa Kemal’in gençliği yapmaktır.”

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.