Dikkat! Havuzda Yüzücem Diye...

Dikkat! Havuzda Yüzücem Diye...

Havuz suyu berrak olmasına rağmen insan sağlığını ciddi olarak etkileyebilir.

A+A-

Yüzme havuzları dört duvar içinde bir miktar su değildir. Havuza baktığımızda havuz suyunun berrak olması o havuz suyunun sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Havuz suyu berrak olmasına rağmen insan sağlığını ciddi olarak etkileyebilir.

Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan kimyasal maddeler, günlük yaşantımızı kolaylaştırmakta, ancak aynı zamanda yanlış ya da amaç dışı kullanımları sonucu insan sağlığına ve çevreye zarar verebilmektedir. Hastalık yapıcı, hatta kanserojen bile olabilmektedir.

Yaz mevsimine başladığımız bu günlerde yüzme havuzları ve havuz suları yine Havuz ve havuz sularının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesiyle ilgili özellikle sıcakların artmasıyla birlikte önümüzdeki günlerde insan ve çevre sağlığını tehdit eden olayların yaşanması kaçınılmazdır.

YÜZME HAVUZLARINA DİKKAT!!

Bildiğiniz gibi yüzme havuzları, hastalık yapıcı mikroorganizmaların kolayca çoğalabildiği bir ortamdır Yüzme havuzlarında; dezenfektanlar, çöktürücüler, yosun önleyiciler, PH düzenleyiciler, berraklaştırıcılar (parlatıcılar), filtre ve yüzey temizleyiciler gibi değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Bu doğrultuda havuzlarda sağlıklı ve hijyenik bir ortam yaratılması gibi sebeplerle havuz suları şartlandırılmaktadır.Bu amaçla kullanılan kimyasallar birbirinden farklı özellikte olup eksik ya da aşırı kullanımı veya birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan zararlı – zehirleyici gazların, kimyasalların çevreye yayılması ya da havuz ve havuz sularının gerçek anlamda temizlenememesi ve dezenfekte edilememesi sonucunda yüzücülerin sağlığı ciddi olarak tehlikeye düşmektedir. Havuz ve havuz sularının yetersiz temizlenmesi ve yeterli oranda dezenfekte edilememesi durumunda; mantar, bulaşıcı sarılık, dizanteri, kolera, amipli dizanteri, gözlerin kızarması ve yanması, astım, orta kulak iltihaplanması, boğaz iltihaplanması, kanser olma riski, zehirlenmeler ve alerji en sık rastlanılan sağlık sorunlarıdır.

Havuzlarda kullanılmakta olan kimyasallar doğru olarak kullanılmadığında yüzücüler için çok ciddi sağlık problemleri yaratacaktır. Tekrarlıyoruz berrak havuz suyu sağlıklı havuz suyu anlamına gelmez. Örnek verecek olursak; havuz suyumuz berrak olsun. Fakat havuzumuzun suyunu berrak ve hijyenik olması için kullanılan kimyasallar doğru kullanılmadığı takdirde kanserojen havuz suyu yaratmış oluruz. Havuz suyundan eğer klor kokusu alıyorsanız, havuz suyunuz kanserojen özelliğinde demektir. Havuzlar sağlıklı, hijyenik, problemsiz çevreye zarar vermeyecek şekilde işletilmesi gerekmektedir.

Havuz ve havuz sularının bilinçli bir şekilde işletilip bakımı yapılmadığı takdirde sağlığımızı tehdit edeceği ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden olacağı gerçeği ile yüzme havuzlarında kullanılan suyu kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik yönden kullanıma hazırlamak çok önemlidir. Havuzlarımız da kullanılan Havuz kimyasalları mutlaka sağlık bakanlığından ruhsatlı olması gerekmektedir. Yüzme havuzunun açık olduğu süre içerisinde yüzme havuzu suyuna ait sıcaklık, pH, serbest klor değerleri ile suyun mikrobiyolojik özelliklerine ait en son analiz sonuçları kullanıcıların görebileceği bir panoda yazıyla veya elektronik olarak ilan edilmesi gerekmektedir. Yüzme havuzunda boşaltma mazgalı kapalı durumda bulundurulur. Çocuk havuzları müstakil su hazırlık tesisine sahip ve büyüklerin havuz sisteminden ayrı olmalıdır.

Havuz ve havuz suyunun temizliği ile yeterli oranda dezenfekte edilmesi başlı başına bir mühendislik hizmetidir. Havuz operatörleri hijyen, su ile bulaşabilecek hastalıklar, havuz suyunda kullanılan kimyasalların insan ve çevre sağlığı üzerine etkileri ile ilkyardım konularında doğru ve güncel bilgiler ile hazırlanmış eğitim almaları gerekmektedir. Çalışanların sertifikalı olması gerekmektedir.

Kimya Mühendisleri Odası olarak sağlıklı havuz suyu oluşturma konusunda katkı koymaya hazırız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.