Dikkat İcra!... Bu Borçlar Torba Yasa Dışında!

Dikkat İcra!... Bu Borçlar Torba Yasa Dışında!

Özel şirketlere devrolan elektrik borcu alacaklar torba yasa kapsamı dışında bırakıldı, borçlu vatandaşlar icra tehdidi altına girdi.

A+A-

Eylül ayında yürürlüğe giren torba yasa ile birçok kamu alacağı yapılandırma kapsamına alındı. TEDAŞ’a olan elektrik borçları da yapılandırılacak borçlar kapsamına alınırken özel şirketlere devrolan alacaklar torba yasa kapsamı dışında bırakıldı.

Maliye Bakanlığı tarafından son başvuru tarihinin bir ay ertelenmesi üzerine konuyu değerlendiren Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyon Üyesi Avukat Rıdvan Yıldız, abonelerin elektrik dağıtımının kamuya bağlı olduğu dönemdeki borçlarının da özelleştirme ile birlikte özel şirketlere devredildiğini anımsattı ve ekledi: "Söz konusu elektrik fatura borçları bakımından Borçlar Kanunu hükümlerine göre 10 yıllık zamanaşımı söz konusudur. TEDAŞ’a olan borçlar yapılandırılırken en azından eski borçları nedeniyle icra takibi tehdidi altındaki tüketicilerin de özelleştirme öncesindeki borçlarının yapılandırılma kapsamına alınmaması önemli bir eksikliktir. Böyle bir uygulama vatandaşa nefes aldıracaktır."

ÖZELLEŞTİRME YAPILANDIRMAYA ENGEL DEĞİL

Yıldız, söz konusu dağıtım şirketlerinin özelleştirilmiş olmasının yapılandırmaya engel olmadığını belirterek, söz konusu borçların kamu alacağı kapsamındayken oluştuğuna dikket çekti ve şöyle devam etti: "Kamuya elektrik borcu olanların fatura borçları yapılandırılırken, özelleştirme öncesine ait borçların kapsam dışı kalması çifte standart anlamına gelmektedir. Hakkaniyetin sağlanması için bu konuda bir yasa çıkartılarak özelleştirme öncesine ait elektrik fatura borçlarının yapılandırılması uygun olacaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.