Dişlere Zarar Veren Besinler

Dişlere Zarar Veren Besinler

Dişlerimize en çok zarar veren besinler, uzmanlar tarafından gerekli uyarılar yapılarak zaman zaman açıklanıyor.

A+A-

Diş sağlığı uzmanları tarafından, dişlere zarar veren ve diş sağlığında önemli rol oynayan besinler, nasıl ne şekilde zarar verdiği noktasında belirli aralıklarla açıklanarak gereken uyarılar yapılıyor.

İşte O Besinlerden Bir Kaçı

Besin aracı olarak kullandığımız, çoğunu da yerken büyük keyif aldığımız, ama dikkatsizce tüketilmesi sonucunda dişlerimize büyük zarar verdiğini belirten uzmanlar o besinlerin bir kaçını şöyle sıralıyor.

Patlamış mısır:

Bu düşük kalorili atıştırmalık özellikle film izlerken çok iyi gidiyor. Fakat dişlerimiz için pek de uygun bir atıştırmalık değil. Kabuklar diş etlerinizin altında sıkışabilir ve apselere neden olabilir.

2202_1.jpg

 

Zeytin çekirdeği:

Zeytin de patlamış mısır gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Dişinizde bulunan çukurlar yumuşak zannedip sertçe ısırdığınız zeytinin çekirdeğinden kaynaklı olabilir.

2202_2.jpg

 

Badem:

Besleyici ve lezzetli olsalar da, bademleri tüm olarak yemek diş sorunlarına neden olabiliyor. Dişte kırıklar, duyarlılık ve bazı vakalarda temporal mandibular bozukluklar görülebiliyor. Bademleri bütün bütün ağza atmak yerine, rendelenmiş veya dilimlenmiş çeşitlerini seçin ve yavaşça yiyin.

2202_3.jpg

 

Buz parçaları:

Buz parçaları diş minenizden daha serttir. Bu yüzden bir kayayı parçalamaya çalışmakla buz parçalamaya çalışmak neredeyse aynı etkiyi yaratır. Özellikle arkadaki dolgulu dişler savunmasızdır ve kırılabilir.

2202_4.jpg

 

Karamel bazlı şekerler:

Diş kırılmasında önde gelen suçlu olmasa da, bu yapışkan madde gevşek dişlerinizi ve dolgularınızı yerinden çıkarabilir.

2202_5.jpg

 

Dondurulmuş şekerler, çikolatalar:

Yaz aylarında trend haline gelen donmuş tatlılar dişler için pek de olumlu sonuçlar yaratmıyor. Özellikle horoz şekerler, lolipoplar ve karamelli içeriği olan donmuş çikolatalar dişlerinizde kötü sonuçlar doğurabilir.

2202_6-001.jpg

 

Kuru meyveler:

Asidik yapıda olan ananas, üzüm, mango gibi meyveleri kuru şekilde tüketmek ürünlerin dişlere yapışmasına ve diş problemleri yaşatmasına neden olabilir. Ayrıca domates de asit içerdiğinden dolayı dişlerinize zarar verebilir.

2202_7.jpg

 

Sakız:

Şekersiz sakızlar dişler için güvenli gibi görünüyor olabilir. Fakat sakızın en büyük tehlikesi şeker değil dolgular, kaplamalar ve köprüler üzerindeki yıkıcı etkisidir. Ayrıca, sakız çiğnemekle tükürük üretimi artar, bu da alkali üretimine yol açar. Alkali, dolgu maddelerini ve diş minesini eritir.

2202_8.jpg

 

Çay:

Çayda kafein olduğunu herkes bilir fakat kafeinden çok daha az flor olmasına rağmen bu madde dişlerinize çok zarar verir. Flor insan vücudu için gereklidir, ancak çok fazla olduğunda kemiklerin ve dişlerin sağlığını etkiler. Dişlerinizi sağlıklı tutmak için günde 4 fincandan fazla çay içmeyin.

2202_9.jpg

 

Şarap:

Şarap, fazlaca asidik yapıda olan üzümden yapıldığından dişlerinize zarar verebiliyor. Beyaz şarap, kırmızıya göre daha asidik bir yapıda.

2202_10.jpg

 

Nişastalı ürünler:

Ekmek, kurabiye, patates gibi nişastalı ürünler dişlere yapışır ve ağızda uzun süre kalır. Nişasta, diş plakası için üreme alanının oluşumuna neden olur. Ayrıca tükürük ile temas ettiğinde nişasta şekere dönüşür. Bu da çürüklere veya başka sorunlara yol açabilir.

2202_11.jpg

Bu tür besinleri kullanırken dikkatli olmamız, diş sağlığımız açısından büyük önem arzetmektedir.

Sağlıklı günler dileriz.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.