Doğru Türkistan'da Oteller Karantina Hastanesine Çevrildi

Doğru Türkistan'da Oteller Karantina Hastanesine Çevrildi

Doğru Türkistan'da otellerin karantina hastanesine çevrildiği ve sadece Uygur Türkü doktorların çalıştırıldığı bilgisi alındı.

A+A-

Çin’in Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile ilgili Çin’de salgının durumu gizlenmeye devam ediyor. Salgının azaldığı ve bitme noktasına geldiği yönünde propaganda yapan Çin’in yalanı gündeme geldi.

Doğu Türkistan’ın Gulca ilinde bulunan otelleri karantina hastanelerine çeviren Çin hükumeti, burada sadece Uygur doktorları ve sağlık elemanlarını çalıştırdığı ortaya çıktı.

Karantina bölgelerinde gece- gündüz çalışmak üzere zorunlu göreve gönderilen Uygur doktorların ve sağlık elemanlarının hala ailelerine dönmediklerini belirten Doğu Türkistanlı bir vatandaş, “Gulca şehrindeki Uygur Milli Tıp Hastanesini de içinde bulunduran tüm hastanelerdeki Uygur doktor, hemşire ve tüm sağlık personelleri, geçen ayın sonundan itibaren İli Oblast hükumetinin salgını kontrol etme hizmetine uyma kararınca, karantinaya alınan bölgelerde gece gündüz hizmet etmesi için yerleştirilmişti. Ancak onlar hala ailesine dönmedi.” dedi.

“HASTANEDE SADECE PARTİ KOMİTESİ OFİSİNE ULAŞABİLİYORUZ”

Gulca’daki Uygur doktorların ailelerine dönmemeleri üzerine hastaneleri arayarak bilgi almaya çalışan Uygur vatandaşlar, “Gulca Milli Tıp hastanesini arayarak durumları öğrenmeye çalıştık. Gulca Milli Tıp Hastanesinin sadece parti komitesi ofisine ulaşabildik. Telefona cevap veren Çinli bir personel bizim ‘Bu hastanede de koronavirüs hastaları tedavi ediliyor mu?’ sorumuza ‘Hastanemiz yeni tip koronavirüs hastalarının teşhis ve tedavi merkezi olarak belirlenmiş bir hastaneydi, ama şuan hastanemizde bir tane bile hasta yok, onların hepsi karantinaya alınan otellerde, doktorlar da o otellerde’ diye cevap verdi. Biz yine ‘O zaman hangi oteller karantina altına alındı?’ diye sorduk. O da ‘Karantina altına alınan otel çok… Onların hangileri olduğunu da bilmiyorum. Sonuç olarak, bütün doktor ve sağlık çalışanlarımız salgın kontrol hizmetini idare etme merkezinin yerleştirmesiyle karantina bölgelerine taksim edildi ve oralarda hizmet ediyor. Bundan fazlasını ben de bilmiyorum’ diye cevap verdi.” diye konuştu.

ÇİN HASTANESİNDEN PERSONEL KARANTİNA MERKEZLERİNDE ÇALIŞTIRILMIYOR

Gulca Şehir Milli Tıp hastanesinin internet sayfasında, hastanede kayıtlı doktor ve sağlık personelinin sayısı 97 olarak belirtiliyor. Sadece Uygur doktorların çalıştırıldığı iddiasını araştırmak için bölgedeki Çin hastanesine ulaşan Uygur Türkleri, ” ‘Sadece Uygur doktorlar karantina altına alınan bölgelere zorunlu yerleştirildi’ iddiasını doğrulamak için Gulca Şehir Çin Tedavi hastanesini aradık. Bu hastanenin tedavi bölümünden telefona cevap veren bir Çinli doktor bu hastanenin koronavirüs salgınına teşhis koyan yerlerden olmadığını, salgını kontrol etme hizmetine bu hastane personellerinin katılmadığını ve Uygur Milli Tıp Hastanesinin ise salgını kontrol etme işini yapan hastanelerden biri olduğunu söyledi. Ve ‘Karantina altına alınan otellerdeki salgını kontrol etme hizmetine Çin tedavi hastanesinden doktorlar yerleştirilmedi’ dedi.

HÜKUMET ÇALIŞANINDAN “SALGIN KALMADI, HER ŞEY NORMAL” YALANI

Çin hükumetinin Çin’de salgın bitti propagandasına rağmen doktorlarına hala evlerine dönmediğini belirten Uygur Türkleri, salgın kontrol merkezi propaganda ofisini aradıklarında “salgın bitti” karşılığı geldiğini belirtti. Salgın bitmesine rağmen doktorların evlerine neden dönmediği sorulduğunda, telefonun kapandığını ifade eden Uygur Türkleri, şöyle konuştu:

“Gulca Şehir hükumetinin salgın kontrol etme merkezi propaganda ofisinden telefonumuza cevap veren bir çalışan, hangi otellerin karantina yerleri olarak belirlendiğini sorduğumuzda, soruya direk cevap vermeden ‘yeni tip koronavirüs şimdi tamamen kontrol altında. Öyle olmasaydı insanlar sokaklara çıkarmaydı? Şuan her şey normal.’ dedi. ‘O zaman niçin doktorlar şimdiye kadar evlerine dönmeden çalışıyor’ diye sorduğumuzda ise ‘Bulaşma durumu bitmiş olsa da başka hizmetler var. Benim bildiğim bu kadar, başka sorularınız üsttekilerden sorun’ diyerek telefonu kapattı ve bir daha ona ulaşamadık.” Kaynak: Kırım haber ajansı

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.