Doğum Gününde Rahmetle Anıyoruz ELÇİBEY KİMDİR?

Doğum Gününde Rahmetle Anıyoruz ELÇİBEY KİMDİR?

Türk Dünyasının önemli şahsiyetlerinden, büyük Türk milliyetçisi, Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, vefatının 20. yılında Türk yurtlarında şükran ve özlem ile anılıyor.

A+A-

Azerbaycan’ın bağımsızlığına ömrünü adayan, Tük milletinin tek bayrak altında toplanmasını savunan Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey’in, kanser nedeniyle tedavi gördüğü Türkiye’de 2000 yılında hayatını kaybedişinin ardından 19. yıl geçti…

Bir Bağımsızlık Savaşçısı: Ebulfez Elçibey

Elçibey, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından, Azerbaycan’daki bağımsızlık mücadelesinin öncüleri arasında yer alırken 7 Haziran 1992’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilmişti.

ELÇİBEY’İN, AZERBAYCAN’A KATTIKLARI

Elçibey, bir yandan Rus ordusunun Azerbaycan’dan çıkarılmasına öncülük ederken diğer yandan milli paranın basılması, üniversiteye giriş sınavlarında test yönteminin uygulanması, Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçilmesi gibi atılımları gerçekleştirdi.

ATATÜRK’ÜN “ESGERİ” ELÇİBEY UNUTULMUYOR!

Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, vefatının 19. yılında Azerbaycan’da ve Türkiye’de rahmet ve özlemle yadedilmekte. Azerbaycan’ın bağımsızlığını, Tük milletinin tek bayrak altında toplanmasını savunan Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, prostat kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Türkiye’de 2000 yılında yaşamını yitirdi.

MİLLİYETÇİLİK SUÇ SAYILDI VE HAPİS YATTI

Elçibey, 1957-1962 yılları arasında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü, Arapça bölümünde eğitimini tamamladı.Öğrencilik yıllarında Azerbaycan tarihini ve Azerbaycan devrim tarihini öğreten dernekler kurdu. 1963-1964 yılları arasında Mısır’da tercümanlık yaptı. 1970’lerde ise ülkesinin bağımsızlığı için çalışmaya başladı. Bu yüzden 1975’te ”milliyetçilik suçu”ndan bir buçuk yıl hapis yattı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.