Dünyanın kekiği Denizli’de üretiliyor

Dünyanın kekiği Denizli’de üretiliyor

Türkiye kekik üretiminin yüzde 88’ini Türkiye kekik ihracatının da yüzde 80’ini karşılayan Denizli’de kekik hasadı sona erdi.

A+A-

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, bölgede 100 bin dekar alanda bilyeli kekik üretiminin yapıldığını söyledi. Geçen yıl 12 bin 500 ton kekik hasadının yapıldığını, bu yıl kış aylarının sert geçmesi nedeniyle ilk sürgün kekik uçlarının soğuktan etkilenmesi nedeniyle yüzde 20 verim kaybıyla 10 bin ton civarlarında kekik hasadının yapıldığını belirten Oda Başkanı Hamdi Gemici, “Geçen yıl kilogramı 5-6 TL’den satılan kekik piyasası bu yılda 5 TL’den açıldı. Bölgede 10 bin ton kekik üretimi yapıldığına göre yaklaşık 5 milyon lira kekik geliri bekleniyor. Denizli’de üretilen kekiğin büyük bölümü de başka ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor” dedi.

EN YOĞUN ÜRETİM GÖZLERDE

Kekiğin yoğun olarak Pamukkale ilçesine bağlı Gözler Mahallesi’nde üretildiğini hatırlatan Gemici, “ Gözler, Uzunpınar, Kurtluca, Akdere mahalleleri ile Güney ve Çal İlçesi'nin bazı mahallelerinde sulanamayan kıraç topraklarda yoğun olarak kekik üretimi yapılıyor. Üreticilerimiz kekik hasatlarında hasada uygun hale getirilmiş patoslarda ve biçerdöverlerle kalitesini bozmadan bu işleri gerçekleştiriyor Türkiye geçen yıl 100 milyon dolar aromatik bitki ihracatı yaptı. Bu rakamın 63 milyon doları kekikten geldi. Tütüne ve hububat ekili alanlara alternatif ürün olarak giren kekik de kaliteden ödün vermediğimiz sürece çiftçimizin ve bölgemizin yüzünü güldürmeye devam edecek” dedi.

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.