Duygu Simsarlarına Dikkat Genelgesi

Duygu Simsarlarına Dikkat Genelgesi

Denizli Valisi Hasan Karahan Dergi ve Gazete Satışları ile alakalı bir genelge yayımladı.

A+A-

Yapılan açıklamada Valiliğe ulaşan bazı bilgi ve şikâyetlerden; art niyete sahip olarak  farklı isimlerle kurulmuş olan derneklerin veya bazen de gerçek kişiler adına oluşturulan iktisadi işletmelerin “Engellilere, Kanserli hastalara, Lösemili Çocuklara, bazen de Şehit ve Gazi Ailelerine” yardım adı ile kanuna aykırı şekilde yardım toplama etkinlikleri yaptıkları, dergi, gazete, kalem, boyama kitabı, takvim vb. ürünleri satıp, sözde ticari satış altında izinsiz yardım topladıkları, haksız kazanç ve çıkar elde ettikleri,

        

Kentin en yoğun cadde kenarlarında olan yaya kaldırımlarında, sorumsuz şahısların gazete, dergi, boyama kitabı ve promosyon ürünlerinin satışı esnasında, satışını yaptıkları gazete ve dergi satışlarından kendilerinin bir çıkarlarının olmadığını, halkın duygularını istismar edip yalnızca alil ve acizlere yardım amacı ile yaptıklarını, kazanılan paranın Engelliler Derneği ve Lösemili Çocuklar Derneği gibi derneklere ya da farklı isimlerdeki engellilere ait Vakıflara gideceğini söyleyerek “engeliler ve lösemili çocuklar yararına yardım topladıklarını, engellilere yardım yapmak ister misiniz” gibi sözleri kullanıp insanların vicdani duygularının sömürüldüğü, ticari satış ismi altında izinsiz yardım toplanmaya çalışıldığının anlaşıldığı ifade edildi.


        

Açıklamada 23/06/1983 tarihli 2860 Nolu Yardım Toplama Kanunu’nun 6. Maddesi ve 13/06/2006 tarihli ve 5520 nolu Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 2. Maddesi hatırlatılarak kişilerin ve kuruluşların, yetkili makamlardan izin almaksızın yardım toplayamayacakları ifade edildi.

 

Bununla birlikte Bakanlık tarafından yayımlanmış olan 2007/110 sayılı Genelgede; yaşlı, engelli gibi dezavantajlı gruplarla gazilere, şehit dul ve yetimlerine yönelik ülke genelinde yardım toplama faaliyetleri ile alakalı isteklerin değerlendirilmesi aşamasında, konunun istismara açık olması sebebi ile Bakanlıktan görüş alınmasının gerektiği ifade edildi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.