En Verimli Çal Karası Tespit Edilecek

En Verimli Çal Karası Tespit Edilecek

Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle Çal Ziraat Odası, bölgemizde yetişen bütün ürünlerde ortak çalışmalarımız devam edecektir.

A+A-

Üzüm denilince akla ilk gelen yerlerin başında olan Çal ilçemiz sofralık kurutmalık ve şıralık olarak ülke genelinde kalitesini kanıtlamış ve sektör firmalarının yoğun ilgisini görmektedir.

Çal’da üzüm yetiştiriciliği milattan önceye gitmekte ve bölgenin ana gelir kaynağı durumundadır. Adını ilçeden alan, coğrafi işaretli Çal Karası üzümü en çok yetiştiriciliği yapılan ve talep gören önemli bir çeşittir. Yapılan gözlemler ve çalışmalar sonucunda zaman içerisinde Çal Karası üzüm çeşidinin salkım, yaprak, renk ve kalitesinde farklılıklar belirlenmiş, çeşit bir popülasyon şekline dönmüştür. Şu an ilçede Çal karası olarak adlandırılan ama görüntü ve yapı olarak farklılık gösteren genotiplerin olduğunu görmekteyiz.

Bundan yola çıkarak, orijinal Çal Karası üzüm çeşidini bulmak ve onu en verimli ve kaliteli hale getirmek için Çal Ziraat Odası ve Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle ortak çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Projenin başında olan Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Turan KARADENİZ ve ekibi, Çal Ziraat Odası başkanı Haşim Ahmet ÇİL ve Ziraat Odası Tarım danışmanları, ilk etapta ilçe genelinde en yaşlı Çal Karası bağlarını tespit etmiş ve bu bağlarda işaretlemeler yapmıştır. Hasat zamanı geldiğinde tespit edilen asmalardan üzüm ve yaprak örnekleri alınarak laboratuvar ortamında analizleri yapılacaktır. Fiziksel ve biyokimyasal değerlendirmeler sonucunda en verimli, en kaliteli ve gönümüz şartlarında en çok aranılan özellikleri taşıyan, yani kısacası Çal Karası üzümün en orijinal halini bulacağız. Daha sonra bunlar Pamukkale Üniversitesi tarafından çoğaltılarak çiftçilerimize dağıtılacaktır. Bu çalışma sonucunda üreticilerimizin en iyi Çal Karasıyla üretime devam etmesi sağlanacak.

Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle bölgemizde yetişen bütün ürünlerde ortak çalışmalarımız devam edecektir. Pamukkale Üniversitesi rektörü ile Ziraat Fakültesi dekanına, Çal ilçemize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ederiz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.