GAZETECİLER NAR ELÇİSİ OLDU

GAZETECİLER NAR ELÇİSİ OLDU

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin şiddete karşı yürüttüğü Nar Projesi kapsamında bugün gazetecilere şiddet haberlerinde kullanılan dil ve hak odaklı gazetecilik eğitimleri verildi. Gazeteciler de Nar Elçisi oldu.

A+A-

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin şiddete karşı sürdürdüğü Nar Projesi’nin eğitimi Denizli’de gerçekleşti. Şiddete karşı doğru haber dilini yaygınlaştırmak için Denizli’deki gazetecilerle buluşan Nar Projesi ekibi, çeşitli eğitimler verdi.  Hollanda Kraliyeti İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen projede gazeteciler de Nar Elçisi oldu. 

Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan etkinliğe İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, cemiyet yöneticiler ve Denizli’deki gazeteciler katıldı.

GAZETECİLER NAR ELÇİSİ OLDU

GAPPİ ‘ŞİDDET’E DİKKAT ÇEKTİ

Eğitimin başında söz alan Gappi konuşmasında projenin başlangıcını ve amacını aktarırken, gazetecilik mesleğinin sorunlarından ve çözüm arayışlarından söz etti. Gappi kadın ve çocukların, erkek şiddetine maruz kaldığını söyleyerek, bu projenin amacının şiddetin azaltılmasına yönelik çalışmalar içerdiğini belirtti. Yerel yönetimlerle de işbirliği kurduklarını ifade eden Gappi, gazetecilere de bu alanda sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesi gerektiğini aktardı. 

GAZETECİLERE TELİF DESTEĞİ VERİLECEK

Gappi konuşmasının devamında, proje kapsamında gazetecilerin ürettikleri haber ve belgesellerle telif desteğinden faydalanabileceklerini söyledi.

Gappi’nin ardından söz alan Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı gazetecilik mesleğinin sorunlarına değindi. Boyacı konuşmasında gazetecilerin ekonomik olarak kötü çalışma koşulları dolayısıyla, toplumsal sorunlara eğilmekte zorlandıklarını vurguladı. 

Prof. Dr. Sevda Alankuş

ALANKUŞ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ ANLATTI

Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından eğitimlere geçildi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş gazetecilere, kadına şiddet haberlerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Alankuş eğitimde kadınların medyada temsil edilmediğini belirterek, gazetecilerin kadın hakları konusunda bilgilendirici haberler yapması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Alankuş eğitimde kadına şiddet haberlerinde; şiddeti pekiştirici dilin kullanılmaması, şiddetin detaylarının verilmemesi, mağdurun teşhir edilmemesi, şiddetin pornografisinin yapılmaması ve failin saklanmaması gerektiğinin altını çizdi. 

 Dr. Devrim İnce

İNCE: 5N1K KURALINDAN ÖDÜN VERİLEBİLİR

Eğitimin devamında Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Devrim İnce çocuk istismarı haberlerinde kullanılan haber dili hakkında konuştu.  Dr. İnce çocuk istismarı haberlerinde, çocuğun korunması gerektiğini belirterek, çocuk istismarı haberlerinde 5N1K kuralından ödün verilebileceğini söyledi.  İnce,  daha önce yapılmış çocuk istismarı haberlerinden örnekler vererek, nelerin yanlış olduğunu aktardı. Gazetecilerin çocuk istismarı haberlerini hazırlarken, baz alabileceği kriterlere de değinen İnce son olarak Prof. Dr. Sevda Alankuş ile soruları yanıtladı. 

‘Nar 2-Şiddete Karşı İletişim Projesi’nin İzmir, Manisa, Muğla ve Aydın’da da kadına yönelik erkek şiddeti ve çocuk istismarına karşı çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.