Geçim Korkusu Koronanın Önüne Geçti

Geçim Korkusu Koronanın Önüne Geçti

CHP Denizli İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, esnafın geçim korkusunun korona virüsün önüne geçtiğini ifade ederek, hükümetin gerekli adımları bir an evvel atması gerektiğini belirtti.

A+A-

Evvelkii gün Denizli'de Vali Fuat Atik’le bir esnaf arasında geçen diyalogun, esnafın içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdiğini belirten Bülent Nuri Çavuşoğlu, "Uzun zamandır, esnaflarımızı dolaşıp, taleplerini dinliyoruz. Denizli ve Türkiye genelinde bir çok esnaf kepenk kapattı, bir o kadarı da dayanma gücünün sınırlarına geldi ve kepenk kapatması an meselesi. Ancak, Cengiz Holding gibi büyük firmaların vergi borçlarını bir gecede silen hükümet, asıl vergi yükünü çeken küçük esnafı daha fazla görmezden gelemez" dedi.

Korona sürecinde küçük esnafın destek adı altında daha da borçlandırıldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Çok sayıda esnafın dükkanı aylarca kapatıldı, buna karşılık vergi ve sigorta borçlarında kolaylık sağlamak yerine kredi verilerek, esnafın daha da borçlanması sağlandı. Zaten zor durumda olan esnafın yükü daha da arttı. Artık esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Hükümet bir an önce bu çığlığı duyarak gerekli adımları atmalıdır. CHP olarak bu konuda atılacak adımların takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

17 Maddelik Manifesto

Devletin dar günlerinde esnafın yanında olması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Biz önerilerimizi geçtiğimiz günlerde yayınladığımız 17 maddelik manifesto ile açıkladık. Buradan bir kez daha tekrarlıyorum: Bir an önce Esnaf Bakanlığı kurulmalı, sicil affı çıkarılmalı, esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. Kiralarda stopaj kaldırılmalı, AVM’ler haftanın bir günü kapanmalı, Esnafın sosyal güvenlik primleri, iş yerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır. Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmamalıdır. Devlet, esnafa olan borçlarını ödemelidir. Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir. Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir. Kamu kurumları, iş yerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır. Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır. Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır. Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.  Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır. Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.