Gelecek Nesillere Aktarmak İstiyor

Gelecek Nesillere Aktarmak İstiyor

Denizli'de çobanlık yapıyorken öğrendiği nefesli halk müziği çalgısı sipsiyi düğünlerde, değişik açılış ve etkinliklerde çalmakta olan 70 yaşındaki Halime Özke, unutulmaya yüz tutan bu müzik aletini yaşatmaya uğraşıyor.

A+A-

Beyağaç ilçesinde ikamet eden Halime Özke, modern hayat ile beraber yerini elektronik müzik aletlerine bırakan sipsiyi ilerleyen yaşına rağmen hem üretiyor satıyor hem de davet edildiği çeşitli etkinliklerde çalıyor.

Çocukluğunda çobanlık yaparken öğrenmiş olduğu sipsi ile düğünlerde, çeşitli açılış ve etkinliklerde konuklara müzik ziyafeti sunan Özke, bu yöresel müzik aletini yeni neslin de öğrenmesini istiyor.

Ekmek Kapısı Oldu

Halime Özke, yaptığı açıklamada, dedelerinin, atalarının ve 5 kardeşinin de sipsi çaldığını ifade etti Özke, radyoda, televizyonda dinlemiş olduğu türküleri çalabildiğini belirterek, "Kendimi o şekilde geliştirdim. Düğünlere gitmeye başladık, burada para da kazandım. Soluğum sayesinde bir kat ev bile yaptım. Sipsi yapıp satıyorum, düğünlere gidiyorum, ekmeğimi çıkarıyorum." şeklinde konuştu.

Yörelerinde eskiden düğünlerde, kına gecelerinde sipsi çalınıp kaşık oyunu oynandığını da vurgulayan Özke, şimdi org ve bağlama gibi enstrümanların çoğaldığı için eskisi gibi rağbet olmadığını ama insanın nefesiyle verdiği bu sesin bambaşka olduğunu, düğünlerde bu geleneğin devam etmesini istediğini, artık yörede sipsi çalan çok fazla kimsenin de kalmadığını, bu Anadolu çalgısının yapımını ve çalmayı yeni neslin de öğrenmesini istediğini, Öğrenme arzusunda olanlara yapmasını ve çalmasını öğretmeye gayret ettiğin ve yeter ki bu müzik aleti yaşatılsın, unutulmasın, dedi.

DENİZLİ (AA)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.