Gençler Tarihlerine Sahip Çıktılar

Gençler Tarihlerine Sahip Çıktılar

Denizli iline bağlı olan Pamukkale ilçesindeki Türk Eğitim Vakfı Anadolu Lisesi Tarih ve Doğa Kulübü, DOSEV’in rehberliğini yaptığı Miryokefalon Savaşı’nı 842. yılını anmak amacı ile Çivril Kufi Geçidi'nde 14 km yürüdüler.

A+A-

Hemen hemen 30 kişinin olduğu bu programda TEVAL öğrencisi olan Ufuk Can Karataşlı programa gelenlere Miryokefalon Savaşı ile alakalı bilgi verdi.

Karataşlı açıklamasında “…Türkleri Anadolu’dan atmayı isteyen Bizans İmparatoru Manuel’in, Konya’daki surları yıkmak amacı ile orduyu topladığını, İstanbul, Balıkesir, Alaşehir, Denizli, Honaz, Dazkırı, Dinar, Homa/Gümüşsu’dan Miryokefalon yani 1000 kelle manasına gelen eski yıkık kaleye geldiklerini, Türkiye Selçuklu Devleti Sultanı II.Kılıçarslan’ın elçi gönderip barış teklifinde bulunduğu ama imparatorun bu teklifi kabul etmediğini, Kılıçarslan’ın Bizans Ordusu’nun geçmesi gereken Tzibritze ( Kufi ) Geçidi’ni önceden işgal ettiğini, ordu geçidin en zor olan yerine geldiği zaman 17 Eylül 1176’da Türk Ordusu’nun taarruzunun başladığını, dar geçitte sıkışmış olan Bizans Askerlerinin birbirlerinin hareketlerini engellediğini ve Türklere zarar veremediklerini, Manuel’in sonunda ordusunu geride bırakarak kuzeydeki ordugâhına geldiğini ve Türklerin Anadolu’nun tapusunu almış olduğu Miryokefalon Savaşının ataların mutlak galibiyeti ile sonuçlandığını” ifade etti.

Sahiplenmeye Çalıştılar

TEVAL tarih öğretmenlerinden Sedat Serdaroğlu, pek çok il ve ilçelerin savaşı sahiplenmeye çalıştıklarını, bunun tarihi hassasiyet ile izah edilemeyeceğini ve asıl niyetlerin iç turizmi hareketlendirme kaygısı olduğunu ifade etti.

Programa katılımda bulunan TEVAL öğrencisi Fatma SARUN, böyle mühim günlerin anılması gerektiğini ve bu tür programlara katılımda bulunmaya devam edeceklerini söyledi. Diğer katılımcılar da gençlerin tarihine sahip çıkmasının ve doğa sevgisini kazanmalarının gelecek namına çok değerli olduğu dile getirdiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.