Golden Visa Programlarının Portekiz’deki Başarısı

Golden Visa Programlarının Portekiz’deki Başarısı

Portekiz’de Golden Visa, yatırımcılara oturum izni ve çalışma izni sağlıyor. 

A+A-

Portekiz’de Golden Visa, yatırımcılara oturum izni ve çalışma izni sağlıyor.  Cabinet of theMinister of Internal Administration (MAI) tarafından paylaşılan bilgilere göre, program son yıllarda hızla artan bir talep ile karşı karşıya kalıyor.  Yine MAI’nın verilerine bakıldığında Golden Visa sahibi olmak adına en çok yatırım yapılan şehirler sırası ile Lizbon, Cascais ve Sintra.

Programın uygulamaya girdiği 2012 yılından Şubat 2019’a kadar olan verilere baktığımız zaman ülkede yatırımla toplam 12254 aile üyesine oturum izni verildiği ve bunların da sadece 15 tanesinin iş kurma amaçlı olduğu, 389’unun para transferiyle gerçekleşen  6804’ünün ise gayrimenkul yatırımı ile gerçekleştiği görüldü. 2018’ın yılında 1409, 2019’un Şubat ayına kadarki sürecinde ise 246 olmak üzere 2012’den bu yana toplam 7208 yatırım faaliyeti gerçekleşti.

TheBlock tüm bu avantajlara rağmen Golden Visa  Programını sonlandırmayı teklif etmiş. Gösterdikleri sebep ise her ne kadar ekonomik getirisi yüksek de olsa bu şekilde bir iş imkanı yaratılmıyor ve bu da ekonomik olarak sürdürülebilir bir yarar yaratmama olasılığı.

Öte yandan, hükümet ise her ne kadar iş imkanı konusunda haklı da olsalar ülkenin ekonomisine olan büyük katkının yadsınamayacağını savunuyor.

Ülkenin başkenti Lizbon’da 2012’ten beri Programlar kapsamında 2700’den fazla tane yatırımla oturum izni verilmiş ve bu da verilen vizelerin %66’sını kapsamakta. Verilen tüm vizeler ve yapılan tüm başvurular da göz önünde bulundurulduğunda taleplerin yoğun olarak Lizbon, Cascais ve Sintra’da toplandığı görülüyor. Bu yoğunluk öyle çok ki %89’luk bir oranı içermekte. Özellikle ülkenin kıyı kesimleri emlak yatırımlarının yoğunlaştığı yerler durumunda.

Özetle, MAI’nın de açıkladığı veriler ışığında emlak yatırımı yoluyla oturum izni verme programı ülkenin ekonomisi adına oldukça yararlı. Her ne kadar iş imkanı yönünden büyük katkıları olduğu söylenemese de program sayesinde ülkedeki emlak sektörüne büyük katkılar olduğu açıkça söylenebilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.