Güler Arık’ın “Kadınlarımız” Adlı Kitabı Yayınlandı

Güler Arık’ın “Kadınlarımız” Adlı Kitabı Yayınlandı

Denizlili resim öğretmeni ve ressam Güler Arık’ın “Kadınlarımız” adlı kitabı Yeşil Kayın Yayınevi tarafından yeni yılın ilk günlerinde yayınlandı.

A+A-

Önceki yıllarda farklı şehirlerde açtığı pek çok kişisel sergiler, katıldığı televizyon programları ve USED (Uluslararası Sanat Eğitimcileri Derneği) Kurucu Başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği başarılı faaliyetlerle hatırlanan Güler Arık, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir süredir çalışmalarına ara vermişti.

28 yıllık eğitimci olan Arık, yaptığı açıklamada: “Bu kitap benim için ara verdiğim yerden devam etmenin bir sembolü aslında.  Bir taraftan sanatsal çalışmalarıma devam ederken, diğer yandan öğretmenlik mesleğimi sürdürüyorum ayrıca Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinde doktora programına devam ediyorum. Şu anda kişisel bir sergi açmayı düşünmüyorum ancak karma sergilere katılmaya devam ediyorum” dedi.

Arık, “Kadınlarımız” isimli kitabında, resimlerinde işlediği kadın temasının çıkış noktasını anlattığını ifade ederek, “kadın” figürünün yalnızca tuvalde göründüğü şekliyle bir obje olmaktan çok, kendisi için, köklerini geçmişten alıp bugünün modern dünyasında, toplumsal statüsü ile yaşamın içerisinde yer aldığını ve sabırla bekleyen bir duruşun karşılığı olduğunu ve bu anlamda kitabını tüm kadınlara ithaf ettiğini dile getirdi. Arık sözlerini : “Sanatın gelişiminde, anlatılmak istenenlerin aktarımı için kadın imgelerin kullanılması farklı biçimlerde olmuştur. Kadın imgesi ile sadece sanatsal alanda değil hemen her alanda karşılaşılmaktadır. Ancak bu imgelerin kullanım biçimleri kimi zaman kadını değersizleştiren ve öylesine umarsız bir nesne şekline dönüştüren bir hal almıştır ki buna bir karşı duruş olarak, neredeyse bütün resimlerimde, kadın imgelerinin olumsuz kullanımına ithafen, kadınsal imgelere vurgu yaparak, kadının duygularındaki geçişlere dikkat çekmeyi amaçladım. Burada şunu belirtmekte fayda var; bir kadın olarak, feminist hareketleri ve performans sanatçılarının mücadelelerini bir anlamda takdir etsem de kendimi her iki grupta da konumlandıramıyorum. Ben kendimi yalnızca; kadınların rengi, lekesi, zihinsel veya doğaçlama, bazen kasıtlı, bazen de keyfi dili olarak görüyorum. Benim resimlerimde kadın; anadır. Kitabımda özellikle bu konu üzerinde durdum” şeklinde tamamladı.

Öte yandan, kitabı yayınlayan Yeşil Kayın yayınevi de yaptığı açıklamada “Kadınlarımız” kitabını değerlendirirken: “Yeni kurulmuş bir yayınevi olmamıza rağmen pek çok yayına imza attık. Güler Arık’ın kitabı da bizim için güzel bir çalışma oldu. Resim eğitimcisi olan yazar kitapta bazı örneklerle sanat anlayışını, çıkış noktasını, resimlerini yalın bir dille ifade etmek istediği meramını anlamlandırırken, aynı zamanda manifestosunu da aktarıyor. Bu yayınevi olarak bizim yakalamak istediğimiz akademik çizginin de bir göstergesi. Yayınlarımızı görmek ve satın almak isteyenleri yesilkayin.com.tr adresimize bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.